Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Vadeden Önce Muaccel Olan Kredi Borçları Bakımından Müteselsil Kefilin Sorumluluğu - Karar İncelemesi -

With Respect to the Acceleration of Credit Debts,the Responsibility of the Joint Guarantor

Özlem ACAR ÜNAL

Bankacılık uygulamasında yer alan hesap kat ihtarnamesi, kredi ödemelerinin vadesinde yapılmaması halinde kredinin durdurulduğunu ve alacağın tamamının yasal yollardan tahsil edilmeye başlanacağını ve tüm kredi borçlarının muaccel kılınacağını borçluya bildiren bir ihtarnamedir. Söz konusu ihtarnameyle vadesi gelmemiş kredi borçları da muaccel hale gelmektedir. Çalışma konumuz olan dava çerçevesinde, vadesi gelmeden muaccel kılınan kredi borçları bakımından müteselsil kefilin sorumluluğuna gidilip gidilemeyeceği, Türk Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümleri kapsamında tespit edilmeye çalışılacaktır.

Genel Kredi Sözleşmesi, Banka, Müteselsil Kefil, Hesap Kat İhtarnamesi, Kefalet Sözleşmesi.

Written warning due to closing of the account, is a written notice which notifies that the loan is suspended, the receivables will be legally withdrawed and all of the debts will become due. With the relevant written notice the undue debts will also become due. Within the scope of the hereby courtcase, in respect to the undue debts becoming due, the question of whether applying to the guarantors or not, will be clarified within the context of Turkish Code of Obligations.

General Loan Contract, Bank, Joint Guarantor, Account Closing Written Warning, Contract of Surety.

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 08.01.2014 Tarihli, E. 2013/18059 ve K. 2014/271 Sayılı Karar Metni

“… Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 31.05.2013 tarih ve 2013/257-2013/257 D. İş sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi İhtiyati haciz isteyen vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

İhtiyati haciz isteyen vekili, müvekkili bankanın … A.Ş.'ye genel kredi sözleşmesine dayalı olarak kredi kullandırdığını, aleyhine ihtiyati haciz istenenlerin ise kredi sözleşmesini müteselsil kefil olarak imzaladıkları, kullanılan kredinin hesap kat ihtarnamesi çekilmesine rağmen geri ödenmediğini, alacağın tehlikeye girdiğini ileri sürerek; aleyhine ihtiyati haciz istenenlerin taşınır, taşınmaz mallarıyla üçüncü şahıslardaki hak ve alacaklarına ihtiyati haciz konulmasına karar verilmesini talep etmiştir.