Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Temyiz Mahkemesinin, Veri Koruma Kanunu Uyarınca Veri İşlemenin Anlamına İlişkin Kararı Johnson V. Tıbbi Korunma Birliği (no 2) [2007] Ewca Civ 262

Ruth Boardman,Siobhan McManus

ÖZET:

28 Mart 2007 tarihinde Temyiz Mahkemesi, David Paul Johnson’un Tıbbi Korunma Birliğine (TKB) karşı açmış olduğu davada, Bay Johnson’un, TKB’nin kendisine ait kişisel verileri haksız şekilde işlediği iddiasına yönelik temyiz istemini reddetti. İddia, TKB’nin risk yönetim politikası üzerine yoğunlaştı ki bu bir risk yöneticisinin doktor olan Bay Johnson hakkında yapılan şikâyet ve olaylarla ilgili dosyalardan bilgileri elle seçmesini ve bir bilgisayara yüklemesini içermekte idi. Bay Johnson, bilgilerin kendisine ait dosyalardan elle seçiminin haksız olduğunu iddia etti. Çünkü, TKB’nin risk politikası, şikâyetlerle ilgili olarak kişinin kendi görüşlerinin TKB Risk Değerlendirme Grubu tarafından dikkate alınmasına izin vermemekte idi. Dava, Mahkemenin, İngiltere Veri Koruma Kanunu’nun amaçları doğrultusunda neyin “veri işleme” sayılacağını detaylı şekilde ele alması açısından ilgi çekicidir. Temyiz Mahkemesi üyelerinin çoğunluğu (bir hâkim karşı oy kullanmıştır), risk yöneticisinin Bay Johnson’a ait dosyalardan bilgileri elle seçmesinin, Kanunun amaçları doğrultusunda veri işleme anlamına gelmediği sonucuna vardı. Aynı zamanda Mahkemeye göre, söz konusu durum veri işleme anlamına gelmiş olsaydı bile, veriler haksız şekilde işlenmediğinden ve kişi herhangi bir zarara uğramadığından yine Bay Johnson’un iddiası boşa çıkacaktı.

Anahtar Kelimeler: Tıbbi Koruma Birliği, Kişisel Verilerin İşlenmesi, AB Veri Koruma Direktifi, Özel Yaşamın Gizliliği.

1. Arkaplan

Bay Johnson 1980 yılından beri TKB (Tıbbi Koruma Birliği) üyesi idi. TKB, mesleki tazminat koruması dahil takdir yetkisine dayalı olarak üyelerine menfaat ve yardımlar sağlamaktadır. Bay Johnson aleyhine, mesleki ihmali nedeniyle hiçbir tazminat davası açılmamış olmasına rağmen, hakkındaki birtakım şikâyetler ve olaylar nedeniyle 10 yılı aşkın bir sürede TKB, Bay Johnson hakkında 17 dosya açmıştır.

Üyelik esasına dayalı bir birlik olarak TKB, üyelerini sorumluluk ve benzerleri şeylerden korumakla yükümlüydü ve kendi fonlarına yönelik olarak gelecekteki riskleri tahmin etmek amacıyla üyelerinin olay geçmişini incelemenin de dahil olduğu bir risk değerlendirme politikasına sahipti. Bu politikanın bir parçası olarak TKB, Bay Johnson’un dosyaları ile ilgili bir risk değerlendirmesi yapması amacıyla Dr. Roberts adlı bir risk yöneticisi atadı.