Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Asgari Ücret

Wolf-Dietrich WALKER

I. ASGARİ ÜCRET KAVRAMI

Asgari ücret kanun veya resmi bir işlemle belirlenmiş, işveren ve işçi arasındaki bir anlaşmayla daha aşağısı belirlenemeyen en düşük ücrettir.

Asgari ücret, kural olarak, saat ücreti şeklinde ifade edilir. Bu ücret daima brüt ücret olarak belirlenir. Bu, asgari ücretten ödenmesi gereken vergiler, hastalık sigortası ve diğer sosyal sigortaların düşürülmesi gerektiği anlamına gelir.

Avrupa birliğinde 2014 yılının sonunda 28 üye ülkeden 21 ülkede asgari ücret bulunmaktadır. Asgari ücretin miktarı birbirinden çok farklıdır. En yüksek asgari ücret Lüksemburg’dadır. Lüxsemburg’da 2014 yılında asgari ücret tutarı 11.10 Eurodur. Bulgaristan’da bu tutar 2014 yılında 1,04 Eurodur. Karşılaştırmak için: Türkiye’de asgari ücret miktarı 2014 yılında 2,26 Euro tutarında olmalıdır. Çeşitli ülkelerdeki asgari ücretin miktarı elbetteki basit bir şekilde mukayese edilemez. Bu bakımdan daima gıda maddeleri, kira, enerji sağlama, taşınmaz ve diğer malların fiyatlarının ilgili her bir ülkedeki yüksekliği de dikkate alınmak zorundadır.