Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin Maddi Bakımından Yetkisi

Hüsnü ALDEMİR

ÖZET:

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 250’nci maddesi uyarınca kurulan ve uygulamada özel yetkili ağır ceza mahkemeleri olarak ifade edilen mahkemelerin, maddi bakımından görev alanı içerisine giren suçların neler olduğu, bu suçların özelliklerinin neler olduğu, soruşturma konusu suçların işlenmesi halinde nelere dikkat edilmesi gerektiği bakımından uygulamada bir takım tereddütler yaşanmaktadır.

Hemen işaret etmek isterim ki; özel yetkili ağır ceza mahkemeleri nin görev alanlarını belirleyen bu konuyu iki ana başlık altında incelemeyi yararlı görmekteyim. İlk olarak 5271 sayılı CMK’nın 250’nci maddesi kapsamına giren suçların, ikinci olarak da 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununu kapsamına giren suçların neler olduğu ayrı ayrı inceleme konusu yapılacaktır.

Anahtar Kelimeler: Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi, Maddi Bakımdan Yetki, Terörle Mücadele Kanunu, Örgüt.

A. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu Kapsamındaki Suçlar

Maddi bakımından yetki, özel yetkili mahkemelerin hangi suçlara bakmakla görevli olduğu hususu ile ilgilidir. Başka bir ifade ile, CMK’nın 250’nci maddesinin hangi fiilleri kapsadığı hususuna verilecek cevap, özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin maddi bakımından yetkisini açıklamaktadır.

Özel yetkili mahkemelerin maddi bakımından yetkisi ni düzenleyen CMK’nın 250’nci maddesi ile, kapsam dahilinde bulunan fiiller (veya suçlar) üç başlık altında hükme bağlanmıştır. Bu hükme göre;