Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İş Hukukunda Asgari Ücretin Önemi

The Importance of Minimum Wage in Labor Law

Faruk ANDAÇ

Çalışanların ücret sorunu çalışma hayatında daima ilk sıralarda yer almaktadır. Hatta denilebilir ki “İş Hukuku genellikle ücret sorunu üzerine kurulmuştur” ve bütün teknikleri çalışanların ücretleri ile ilgilidir. Yasa koyucuları, Devlet yöneticileri, meslek teşkilatları ve sosyal düşünürler uygun bir düzeyde ücretin değerini belirlemek için ücret sorununun üzerinde durmak zorunda kalmışlardır. Devletin en önemli ekonomik ve sosyal müdahalesi ve önlemleri çalışanların ücret seviyesini düzenlemek olmuştur.

Ücret, Asgari Ücret, Ücret Sorunu, İş Hukuku, Çalışanların Ücretlerinin Düzenlenmesi.

Remuneration is still a problem at the center of the professional world. One can say “All working laws are built around the issue of salaries.”, and nearly all of them focus on establishing salaries for paid workers. Legislators, governments, professional and social groups should look into the problem of remuneration until they can appreciate its importance at an appropriate level. Amongst the most important actions and interventions taken by the state, were those that focused on regulating the standard of workers’ salaries.

Salaries, Minimum Wage, Issue of Salaries, Labor Law, Regulating the Standard of Workers’ Salaries.

Ücret gerek ekonomik, gerek sosyal ve gerekse hukuk bakımından oldukça önemlidir. Hatta denilebilir ki “İş Hukuku genellikle ücretler sorunu etrafında kurulmuştur”1 ve İş Hukukunun hemen hemen bütün teknikleri çalışanların ücretleri üzerinde yoğunlaşmıştır2. Ücret çalışma hayatının sorunları arasında da her zaman ilk sıraları almıştır3. Toplumu düzenleyenler, yasa koyucuları, Devlet yöneticileri, mesleki teşkilatlar, sosyal düşünürler uygun bir düzeyde ücretin değerini belirlemek için çözümler aramışlardır. Devletin çalışma hayatını düzenlemek amacıyla yaptığı düzenlemelerin başında ücretlerin düzenlenmesi gelmiştir. O halde niçin çalışanların ücretlerini düzenleme ihtiyacı duyulmaktadır?

Ücret işçinin temel gelir kaynağıdır. Ücretin işçi için hayati önemi vardır. Zira işçi yaşamı için gerekli ihtiyaç maddelerini sadece ücret geliri ile karşılayabilmektedir. Bu nedenle birçok düşünürlere göre işçinin de ülkenin diğer yaşayanları gibi insanca yaşamaya hakkı vardır4. Ücret işçinin insanca yaşaması için gereklidir.

Diğer taraftan ücreti, bir ticari mal gibi pazarlıkla belirlenen bir miktar olarak düşünmek asla kabul edilemez5. İşveren her zaman ödeyeceği ücretle elde edeceği yararı karşılaştırır. Ücreti buna göre belirler. Verimi yüksek olan işçiye daha yüksek, az olan işçiye daha az ücret vermeyi tercih eder. İşyerinde böylece farklı ücretler ortaya çıkar. Bu nedenle işyerinde her işçi için ayrı ayrı ücret belirlemek gerekmektedir. Hâlbuki çalışan işçi de verimi ne olursa olsun ücretle alabileceği ihtiyaç maddelerini karşılaştırır6. İnsanca yaşaması için gerekli ücrete sahip olmak ister.