Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yargı Bağımsızlığı ve HSYK

Independence of Judiciary and High Council of 
Judges and Prosecutors

Nurettin BİLİCİ

Haksızlığa sapıp bütün insanlar seni takip edeceğine

Adaletle hareket edip tek başına kal, daha iyi.

Mahatma Gandhi

Demokratik toplumlarda güçler ayrılığı ve özellikle yargının yürütme ve yasamadan bağımsız olması “olmazsa olmaz” koşullar arasında yer alır.

Yargının bağımsızlığı da; mahkemelerin kurulması, hakimlerin atanması, yer değiştirmesi, disiplin soruşturmaları gibi konulara bakan kurul veya kurumların bağımsızlığı ile doğrudan ilişkilidir.

Ülkemizde ilk kez 1961 Anayasası ile hayata geçen Yüksek Hakimler Kurulunun yapısı ve üyelerinin belirlenmesi 1971, 1982 ve en son 2010 yıllarında yapılan değişikliklerde yeniden dizayn edilmiştir.Makale ile HSYK değişikliklerinin yargı bağımsızlığına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Demokrasi, Erkler Ayrılığı, Yargı Bağımsızlığı, Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulu, HSYK Üyelerinin Seçimi.

In Democratic Societies, Seperation of Powers and Especially Independence of Judiciary Are Essential States.

Independence of judiciary is directly connected with committees or institutions which are attending on establishment of courts, assignment of judges, replacement of judges, disciplinary proceedings and similar topics.

Pattern and appointment of councillors of High Council of Judges which for the first time been established by Constitution of 1961, designed with alterations in 1971, 1982 and in 2010.Purpose of the article is to evaluate the influences of alterations to independence of judiciary, made in the High Council of Judges and Prosecutors.

Democracy, Separation of Powers, Independence of Judiciary, High Council of Judges and Prosecuto.

GİRİŞ

Hukuk devleti anlayışının geçerli olduğu ülkelerde yasama, yargı ve yürütme erkleri birbirlerini denetlemek üzere ayrı temel unsurlar olarak öngörülmüşlerdir. Hukuk devleti anlayışı, yargının diğer ikisinden bağımsız olmasını gerekli kılar.

Bu önemine binaen, hukuk devleti ilkesi, dolayısıyla yagının bağımsızlığı kuralı Anayasamızın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen 2. maddesinde yer almış ve cumhuriyetin temel niteliklerinden biri olarak öngörülmüştür.