Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Medeni Hukuk’da Dürüstlük Kuralı ve Hakkın Kötüye Kullanılması Yasağı

The Rule of Acting in Good Faith and 
the Prohibition of Abuse of Rights in Civil Law

Fatma ALASLAN

Dürüstlük kuralı ve hakkın kötüye kullanılması yasağı şeklinde düzenlenen ve birbirini tamamlayan bu iki genel ilke, Medeni Kanun’un 2’nci maddesinde yer almaktadır. Yer verilen yasal düzenlemede, bir kimsenin hakkını kullanması veya borcunu yerine getirmesi sırasında nasıl davranması gerektiği belirtilmektedir.

Çalışmamız, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, “Dürüstlük kuralının dayandığı temel düşünce”, “Dürüstlük kavramı, düzenlenişi ve kuralın özellikleri”, “Dürüstlük kuralının yol açabileceği problemler” ve “Hukuki İşlemlerin Yorumunda Dürüstlük Kuralı” ana başlıkları yer alırken, ikinci bölümde ise, “Hakkın Kötüye Kullanılması Yasağı”, “Dürüstlük kuralının ve hakkın kötüye kullanılması yasağının sınırlandırılması”, “Önceki Davranışıyla Çelişki”, “Şekle Aykırılığı ileri sürmenin hakkın kötüye kullanılması sayılması” ve son olarak “Medeni Kanun madde 2’ye uyulmamasına bağlanan yaptırımlar” ana başlığına yer verilmektedir.

Dürüst Davranma, Dürüstlük Kuralı, Objektif İyiniyet, Hakkın Kötüye Kullanılması, Hakkın Kötüye Kullanılması Yasağı.

The Rule of Good Faith and the Prohibition on Abuse of Rights are general principles which co-exist and complement each other, found in Article 2 of the Civil Code. The Code outlines how an individual should behave when fulfilling his or her legal rights and obligations in circumstances such as when paying debts.

This article consists of two parts. The first part deals with the headings “The Underlying Principle of Good Faith”, “The Definition of Good Faith, its Configuration and Elements”, “The Problems which may arise from the Rule of Good Faith” and “The Rule of Good Faith in Legal Transactions”. The second part of this article deals with “The Prohibition on the Abuse of Rights”, “The Limitations of both the Rule of Good Faith and the Prohibition on Abuse of Rights”, “Contradictions with Previous Behaviour”, “The Abuse of Rights when putting forward an argument of non-compliance” and lastly, “The Sanctions for non-compliance with Article 2 of the Civil Code”.

Acting in Good Faith, The Rule of Good Faith, Objective Good Faith, The Abuse of Rights, The Prohibition on Abuse of Rights.

GİRİŞ

“Dürüstlük kuralı” ve onu tamamlayan “hakkın kötüye kullanılması yasağı” genel bir hukuk ilkesi olarak, hukukun hemen her alanında kendisini gösteren ve yargı uygulamasında da sıkça başvurulan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.

Makalemizde bu kavramların, (MK)’nda ne şekilde ele alındığını ve hangi normlarda hayat bulduğunu inceleyeceğiz.

Anılan esasın Türk Hukuku’nda sistematik yönden düzenleniş biçimini ortaya koyma amacıyla hazırladığımız bu makalemizde, madalyonun iki yüzü olarak da anılan dürüstlük kuralı ve hakkın kötüye kullanılma yasağının fonksiyonları, uygulama alanı, uygulandığı noktalarda ortaya çıkan sorunlar ve yapılması gerekenler üzerinde duracağız.