Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sözleşmenin Yorumu

Interpretation of the Contract

Ceren DAMAR

Bir sözleşme geçerli olarak kurulduktan sonra ortaya bir uyuşmazlık çıkması halinde yorum söz konusu olacaktır. Yorum yoluna, tarafların gerçek iradelerinin tespiti için başvurulmaktadır. Yorum faaliyetinde en önemli nokta ise hangi yorum yönteminin kullanılacağıdır. Yorum yöntemlerinden her biri farklı bir odak noktasına eğilmektedir. Bu yöntemlerden bazıları; tamamlayıcı, açıklayıcı, sübjektif ve objektif yorum yöntemleridir. Yorum yaparken zayıf tarafın korunması, yorumun hukuka ve ahlaka uygun olması, yorumun hangi ana göre yapılacağı gibi bazı yorum ilkelerine de uyulması gerekmektedir.

Sözleşmenin Yorumu, Yorum Yöntemleri, Yorum İlkeleri, Açıklayıcı ve Tamamlayıcı Yorum, Sübjektif ve Objektif Yorum.

In the case of occurrence of a dispute after a contract is constituted validly, interpretation will be required. Interpration way is applied so as to determinate actual intent of the contracting parties. Which interpretation method will be used is one of the important points while interpreting. Each of the interpretation methods concern with differnt focal points. Some of these methods are explanatory interpretation, complementary interpretation, subjective interpretation and objective interpretation. While interpreting, another point to be paid attention is principles of interpretation. Some of these principles are protection of disadvantageous party, specification of on which time the interpretation will be based and interpretation’s being accordant with law and morals.

Interpretation of the Contract, Interpretation Methods Principles of Interpretation, Explenatory and Complementary Interpretations, Subjective and Objective Interpretations.

GİRİŞ

Sözleşmeler karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanlarından meydana gelmektedir. Bu irade beyanları sözleşmenin taraflarının o gün düşündükleri, akıllarından geçen, ekonomik durumları, sosyal durumları, geleceğe yönelik planları gibi birden fazla etken ile şekillenir ve oluşur.

Taraflar sözleşme kurulduktan sonra hükümle sonuçlarını doğururken, sona ererken veya sona erdikten sonra bir uyuşmazlığa düşerse sözleşmenin kuruluş anındaki irade beyanları bu uyuşmazlığı çözecektir. Eğer irade beyanları uyuşmazlığı çözecek nitelikte değilse, üstü kapalı ise veya uyuşmazlığı çözmeye yetmiyorsa bu durumda mahkemeden irade beyanlarının yorumlanması ve elde edilecek sonuca göre de uyuşmazlığın çözülmesi istenecektir. Bu durum sözleşmenin neye göre yorumlanacağı sorusunu karşımıza çıkarmaktadır.

Bu çalışmada sözleşmenin yorumlanmasında kullanılan yorum yöntemleri, yorum yapılabilmesinin ön şartları, yorumun konusu ve ilkeleri incelenmiştir. Yorum yapılırken dürüstlük kuralının, güven ilkesinin ve teamüllerin yoruma etkisi irdelenmiş ve yorum faaliyeti nihayetinde ulaşılabilecek sonuçlar değerlendirilmiştir.