Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Belirli Süreli Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmelerinde Yüklenicinin Teslim Borcunda Temerrüdünün Şartları, Hüküm ve Sonuçları

Convictions and Conclusions of Contractor’s Consignment Debt Default in Fixed-Term Flat-For-Land Building Contracts

İsa ENLİ

Çalışmamızda, kat karşılığı inşaat sözleşmelerin hukuk sistemimizdeki yerinden kısaca bahsedilmiştir. Bu tip sözleşmede, süreye bağlı temerrüt, temerrüde bağlı nedenlerle sözleşmenin feshi ve tasfiyesi çalışmaya esas alınmıştır. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, karma tipi nedeniyle birçok konuyu da içinde barındırmaktadır. Bu çalışmada, yalnızca teslim tarihi belirli olan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin temerrüt nedeniyle feshi ele alınmıştır. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, tipik bir sözleşme olmadığından uygulama Yargıtay kararları ile yön bulmuştur. Bu sözleşmeden kaynaklı problemler ve çözüm yollarından bahsederken uygulamaya yön veren Yargıtay kararlarından da yararlanılmıştır. Çalışmada, eser sözleşmeleri ile kat karşılığı inşaat sözleşmeleri ile ilgili öğretideki konuyla ilgili öne çıkan görüşlerden de faydalanılmıştır.

Kat Karşılığı İnşaat, Temerrüt, Fesih, Dönme, Tasfiye.

In this study, the place of flat-for-land building contracts is briefly mentioned in our legal system. Time-dependent default, termination and liquidation of the contracts on the basis of default in these types of contracts are primarily mentioned. These types of contracts include many aspects. This study deals only with the termination of the ones that have certain delivery date on the basis of default in contract. The practice for flat-for-land building contracts has evolved by the decisions of the Supreme Court of Turkey. Problems and possible solutions for these types of contracts are examined in light of the decisions of the Supreme Court. The article also engages in analysing of scholarly writings on the flat-for-land building contracts and work contracts.

Flat For Land, Construction, Default, Termination, Clearance.

I. KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ

Türk Borçlar Kanunu, 470. maddesindeki eser sözleşmesinin tanımı dikkate alındığında, kat karşılığı inşaat sözleşmesi, şu şekilde tanımlanabilir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, yüklenici, arsa sahibinin arsası üzerine ve arsadaki belirlenmiş paylara karşılık arsa üzerinde bağımsız bölümler yapma borcu altına girdiği sözleşmelerdir1.

Yargıtay tarafından yapılan tanıma göre, genel olarak eser sözleşmelerinde yüklenici, sözleşme ile yapmayı taahhüt ettiği bir sonucu meydana çıkararak onu iş sahibine teslim etmeyi taahhüt eder. Eser sözleşmelerinde yüklenicinin “eseri meydana getirme borcu” dayanağını, 818 sayılı Borçlar Kanunu (BK) 'nun 355. maddesinden alır. Bir iş görerek eseri meydana getirmek ve meydana getirilen eseri iş sahibine teslim etmek yüklenicinin ana borcu olarak tanımlanmıştır2.

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinin konusu yani eseri bir inşaattır. 3194 sayılı İmar Kanununun 5. maddesi inşaat kavramını, “yapı, karada ve suda daimi ve muvakkat, resmi ve hususi yer altı ve yer üstü inşaatı ile bunlara ilave değişiklik ve tamirleri de içine alan sabit ve müteharrik tesisler şeklinde tanımlanmıştır. Yine aynı maddede bina, kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların oturma, çalışma, eğlenme ve dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan yapı olarak” tanımlanmıştır3.