Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Faktöring Sözleşmesi ile Teminat İçin Alacağın Temliki Arasındaki Hukuki İlişki

Legal Relation Between Financial Factoring 
Agreements and Disposition of Credit Claims

İbrahim KAPLAN

Bu makalede finansal faktöring sözleşmesinin tanımı, uygulamada görülen tipleri, hukuki niteliği, teminat için alacağın temliki sözleşmesi ile ilişkisi, finansman kredisi karşılığında 3. Kişideki alacakların teminat için faktöring şirketine devri Türk ve İsviçre borçlar hukuku açısından incelenmekte ve değerlendirilmektedir.

Faktöring, Alacağın Temliki, Teminat İçin Temlik, İnançlı Temlik, Faktöring Sözleşmesi.

In this article, definition of financial factoring agreements, types of agreements in practice, legal nature of agreements, relation with the Disposition of Credit Claim, transfer of claims to factoring company in exchange of financial credits are analysed in terms of Turkish and Swiss Obligation law.

Factoring, Disposition of Credit Claim, Welsh Mortgage, Fiducia Mortgage, Factoring Agreements.

I. FİNANSAL FAKTORİNG SÖZLEŞMESİNİN TANIMI, HUKUKİ NİTELİĞİ VE UYGULAMADA GÖRÜLEN TİPLERİ

Değişik açılarından, faktörün üstlendiği hizmetler ve finansal olarak verdiği destekler nedeniyle Faktoring sözleşmesi tanımları mevcuttur.

Mülga 90 sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamede, Faktoring şirketinin tanımı öngörülmüş, ancak sözleşmenin tanımı yapılmamıştır.

Faktoring şirketleri, müşterinin mal ve hizmet satışlarından doğmuş veya doğacak alacaklarını temellük ederek tahsilini üstlenen ve bu alacaklara karşılık müşterisine (kredi veren) finansman sağlayan şirketler olarak tanımlanmıştır.1