Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kamuda Geçici İşçilere Kadro Karşılığında Toplu Pazarlık Hakkının Kısıtlanması

Restriction of the Right to Collective Bargaining in exchange for Temporary Workers in the Public Sector

Aydın BAŞBUĞ

Kamuda geçici işçi kadrosunda çalıştırılan işçiler, 2007 yılında kadroya alınmıştır. Ancak bu işçilerin ücret ve diğer sosyal haklarında kadroya geçiş nedeniyle artış yapılmasının önüne geçilmiştir. İşçilere sonraki toplu iş sözleşmesi dönemlerinde de sadece ücret artış oranı uygulanacaktır. Bu düzenleme toplu pazarlık hakkının ağır bir ihlalidir.

Geçici İşçi, Toplu İş Sözleşmeleri, Toplu Pazarlık Hakkı, Taşeron İşçi.

Temporary workers in the public sector were employed permanently in 2007. Yet, their wage and other social rights have remained the same. Their wage will be increased in proportion as the increase rate in subsequent collective labour agreement terms. This regulation is a massive violation of the right to collective bargaining.

Temporary Worker, Ollective Labour Agreements, Collective Bargaining Right, Subcontracted Worker.

GİRİŞ

“Geçici işçi” ifadesi, iş mevzuatında yer alan “belirli süreli iş sözleşmesi” ile çalışan işçilere karşılık gelmektedir. Özellikle kamu işyerlerinde kullanılan bu ifade, geçicilik niteliğini aşan bir niteliktedir. Öyle ki kamuda geçici kadrosunda bulunup da emekliliğine hak kazanan işçilere rastlanmaktadır. Değişik dönemlerde bu işçiler kadroya alınarak, belirsiz süreli iş sözleşmesine geçirilmektedir. 5620 sayılı Kanun da bir kısım geçici işçileri kadroya geçirmiştir. Kadroya geçen bu işçilerin getireceği mali yükün önlenmesi amacıyla toplu pazarlık hakkına sınırlamalar getirilmiştir. Aşağıda bu sınırlamanın temel toplu pazarlık hakkına aykırı olduğu vurgulanmaya çalışılacaktır.

1. 5620 SAYILI KANUNLA KAMUDA GEÇİCİ İŞÇİLERİN KADROYA ALINMASI

Kamu işyerlerinde çalışan geçici işçiler, 2007 yılında kabul edilen 5620 sayılı “Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile kamuda 6 ay veya daha fazla süreyle çalışan geçici işçiler sürekli işçi pozisyonuna geçirilmiştir.

Kanunun 2. maddesinin 11. fıkrasına göre;