Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Alman Federal Yüksek Mahkemesinin 
(Avukatlarla İlgili Davaya Bakan Dairesi) Avukatların Antetli Kağıtlarda Arabulucu İbaresini Kullanması Hakkında Açılan Davada 
1 Temmuz 2002 Tarihinde Verdiği Karar 
(ANWZ (B) 52/01) Kayıt No.lu Karar

Murat Erdem

12 Haziran 2001 tarihli Baden-Württemberg eyaletinin Avukat Yüksek Mahkemesi 1. Dairesinin vermiş olduğu karara karşı davalının yaptığı acele itiraz geri çevrilmiştir. Davacı acele itiraz davasından doğan mahkeme dışı masrafları ödemek durumundadır. İşlem değeri 25.000 DM olarak tespit edilmiştir.

GEREKÇELER

Davacı aile hukukuna bakan uzman bir avukattır. Antetli kâğıtlarda ayrıca kendisini arabulucu olarak nitelendirmektedir. Davacının kayıtlı olduğu baro 18 Ocak 2000 tarihli bir yazıda davacıya; arabulucu ibaresini kullanmasının meslek kurallarına aykırı olduğu, ayrıca antetli kağıdını buna uygun olarak düzeltmesi ve bu yönde düzeltme yaptığını 4 (dört) hafta içerisinde davalıya bildirmesi gerektiği bildirilmiştir. Davacı konunun karara bağlanması için mahkemeye başvurmuştur. Avukatlarla ilgili davalara bakan daire 12 Haziran 2001 tarihli kararında davalının 18 Ocak 2000 tarihinde mahkemede hazır bulunma gerekliliğini iptal etmiştir. Davalı kendisine hak olarak tanınan acele itirazda bulunmuştur. Federal baro genel kurulu 25 Nisan 2012 tarihinde düzenli bir eğitimi belgeleyen avukatların ve arabuluculuk ilkelerine sahip olan avukatların arabulucu ibaresini kullanabileceğine karar verdikten sonra davalı, konunun kendisi açısından kapandığını ifade etmiş ve davacı verilen karar üzerinde ısrar etmiştir. Acele itiraz hukuka uygundur. Ancak esas bakımından da bir sonuca ulaşmamıştır.

II. Acele itiraz geçerli olmakla beraber davada somut etkisi olmamıştır 
(§§ 223 Abs. 1, 42 Abs. 4 Satz 1 BRAO).