Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

650 / 2012 Sayılı Avrupa Birliği Miras Tüzüğü’nde Mirasa Uygulanacak Hukukun Tespiti

The Determination of Applicable Law to Succession in 
650/2012 European Union Succession Regulation

Mesut AYGÜN,Ayşe Kübra ALTIPARMAK

Uzun süren bir hazırlık döneminden sonra, “650/2012 sayılı Avrupa Veraset Belgesinin Tanzimine ve Geçerli Veraset Belgelerinin Kabulü ile İcrasına İlişkin Kararların Tanınması, Tenfizi ile Mahkemelerin Yetkisi ve Uygulanacak Hukuk Hakkında AB Konsey Tüzüğü” 2012 yılında kabul edilmiş, 17 Ağustos 2015’te yürürlüğe girmiştir. Çalışmamız Tüzüğün sadece uygulanacak hukuk kısmına ilişkindir. Avrupa hukuklarında mirasa ilişkin farklı sistemler söz konusudur. Bu açıdan bakıldığında, Tüzüğün nasıl yeknesak bir düzenleme ortaya çıkardığı, üzerinde çalışılması gereken bir husustur. Ayrıca, 5718 sayılı Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun (MÖHUK) 20. maddesi, yabancı unsurlu mirasa uygulanacak hukuka ilişkin Tüzüğün hükümleri bakımından da değerlendirilmelidir.

Yabancı Unsurlu Miras, Kanunlar İhtilafı Hukuku, Miras Hukuku, 650/2012 AB Miras Tüzüğü, Milletlerarası Özel Hukuk.

After a long preparation period, “650/2012 EU Council Regulation on jurisdiction, applicable law, recognition and enforcement of decisions and acceptance and enforcement of authentic instruments in matters of succession and on the creation of a European Certificate of Succession” is accepted in 2012 and entered into force in August 17, 2015. Our study is related to the law to be applied to the part of the Regulation only. There are different systems relating to succession in European laws. When viewed from this aspect, how the Regulation revealed a uniform regulation is an issue that needs to be worked on. The applicable law to succession is arranged in article 20 of Private International Law and Procedural Law Act (PILA) in Turkish law. Also, the article 20 of PILA should be evaluated in terms of provisions of Succession Regulation.

Succession Law With Foreign Element, Conflict of Laws, Succession Law, 650/2012 EU Succession Regulation, Private International Law.

GİRİŞ

17 Ağustos 2015 tarihinde yürürlüğe giren 650/2012 sayılı Avrupa Birliği (AB) Miras Tüzüğü, AB’de milletlerarası mirasla ilgili yeknesak bir sistem oluşturmak için uzun yıllar süren çabaların sonucunda ortaya çıkan bir metindir. Tüzük, mahkemelerin milletlerarası yetkisi, kanunlar ihtilafı kuralları, tanıma-tenfiz ve Avrupa Mirasçılık Belgesi’nin (European Certificate of Succession) oluşturulması konularında önemli pek çok yeni düzenleme içermektedir. AB Miras Tüzüğü, mirasa uygulanacak hukuk konusunda murise hukuk seçimi imkânı tanımış, mutad meskeni genel bağlama noktası olarak kabul etmiş ve “Avrupa Mirasçılık Belgesi” adı altında tüm AB üyesi ülkelerde geçerli kabul edilecek bir mirasçılık belgesi oluşturmuştur. Bu yenilikçi milletlerarası özel hukuk metnini her boyuttan ele alan bir çalışma, makale sınırlarını aşacaktır. Bu nedenle makalemizde, AB Miras Tüzüğünün yalnızca, mirasa uygulanacak hukukla ilgili düzenlemeleri, sistematik bir yaklaşımla incelenmiştir.

Konunun temelini ve tarihsel gelişimini de göz ardı etmemek gerektiğinden, çalışmamızda öncelikle değişik ülkelerin miras hukuklarının birbirinden farklı yapıları ve miras hukukunda yabancılık unsuru ele alınacaktır. Devamında milletlerarası miras hukukunu şekillendiren sistemler açıklanacak ve Avrupa’da miras hukuku ve yabancı unsurlu mirasa ilişkin bağlama kurallarının gelişimi incelenecektir. Çalışmamızın esasını oluşturan “AB Miras Tüzüğü’nde Mirasa Uygulanacak Hukuk” başlığı altında ise Tüzüğün; genel olarak mirasa ve ölüme bağlı tasarruflara uygulanacak hukuk, mirasta hukuk seçimi, atıf, mirasçısız tereke, birlikte ölüm ve kamu düzeni gibi diğer konulara ilişkin hükümleri incelenecektir.

I. GENEL OLARAK MİLLETLERARASI MİRAS HUKUKU

Özel mülkiyetin kabul edildiği her toplumda, kişinin ölümünde, geride bıraktığı malvarlığı değerlerinin kime intikal edeceğinin belirlenmesi gerekir. Bu kapsamda, aile ilişkilerine dayanarak kimlerin bu değerler üzerinde hak iddia edebileceği, kişinin geride bıraktığı terekesinin akıbetini ne ölçüde düzenleyebileceği gibi bazı konular gündeme gelir.