Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tam Yargı Davalarında Zararın, Tamamıyla Zarar Görenin Kusurundan Kaynaklanması

Aydın AKGÜL

ÖZET:

Bu çalışmada, tam yargı davalarında idarenin hukuki sorumluluğunu ortadan kaldıran hallerden birisi olan, zararın tamamıyla zarar görenin kendi kusurundan kaynaklanması, Danıştay kararları ışığında ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler: İdarenin Hukuki Sorumluluğu, İdarenin Tazmin Borcu, Tam Yargı Davaları, İmar Mevzuatına Aykırı Yapı Yapılması, Orman Arazisi Üzerinde veya Dere Yatağında Bina İnşa Edilmesi, Nehir Yatağında Arıcılık Yapılması, İzinsiz Ürün Ekilmesi, Trafik Kazalarında Araç Kullananın Asli Kusurlu Olması, Yerleşim Yerine Yakın Yerde Bulunan Bombanın Patlaması, Elektrik Çarpması Sonucu Yaralanma, Cezaevinde Yaralanma veya Ölüm Nedeniyle Uğranılan Zarar.

Giriş

İdare, gerek işlevsel gerek örgütsel yönüyle her gün bireylerle karşı karşıya gelerek işlem tesis etmekte veya eylemde bulunmaktadır. Elinde bulundurduğu kamu gücünü her an kullanma olanağına sahip olan idarenin, bu gücü keyfi ve hukuka aykırı kullanması durumunda bireylere hukuksal korunma sağlayan araçlardan biri de tam yargı davasıdır.

İdarenin işlemleri ve eylemleri nedeniyle bireylerin uğradığı zararların idarece tazmin edilmesi, idarenin bireylerle olan ilişkilerini, hukuk devleti ilkesini gözeterek gerçekleştirmesinin de ayrı bir teminatını oluşturmaktadır.