Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İdari Yargı Açısından 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu

Hüseyin BİLGİN

ÖZET:

5809 sayılı Yasa, gelişen teknolojinin ortaya çıkardığı ihtiyaçtan dolayı getirilmiş olup, Yasada çeşitli idari para cezalarına yer verilmiştir. Çalışmamızda, bu idari para cezalarının neler olduğuna ve bu cezalara karşı hangi yargı yerine başvurulacağını, 5809 sayılı Yasanın kabulü ile birlikte doğabilecek idari davalar konusunu inceledik.

Anahtar Kelimeler: 5809 sayılı Yasa, Elektronik Haberleşme Kanunu, idari yargı, Danıştay, idari para cezası, kamulaştırma, idari işlem.

Giriş

Elektronik Haberleşme Kanunu, daha önce 5803 sayılı Kanun olarak 01.08.2008 tarihinde TBMM’de kabul edilmiş ve yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilmiştir. Ancak, Cumhurbaşkanılığı tarafından 59, 60, 66 ve 67’nci maddeleri yönünden yeniden görüşülmesi istemi ile, TBMM’ye iade edilmesi üzerine, tekrar görüşülerek 5809 sayılı Kanun olarak kabul edilmiş ve 10.11.2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Elektronik Haberleşme Kanunu, Avrupa Birliğine uyum çalışmaları çerçevesinde, gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği sorunları çözme amacıyla çıkartılmış olan yasalardan birisidir1.

Bu çalışmada, 5809 sayılı Kanunun, idari yargı açısından getirdiği yenilikler incelenecektir. Fakat, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için, önce Kanunun çıkarılış amacı ve içeriği konusunda kısaca bilgi verilecektir. Çalışmada, özellikle 5809 sayılı Kanun kapsamında yapılan idari işlemlere ve eylemlere karşı açılacak idari davalarda görevli ve yetkili mahkemelerin belirlenmesine ilişkin olarak Kanunda yapılan düzenlemeler, Tasarı ve madde gerekçeleri ile birlikte, eleştirel bir yaklaşımla ele alınacaktır.