Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’na Göre Haksız Rekabet Hâlleri ve Haksız Rekabet Davaları

Unjust Competition According to Turkish Commercial Code Numbered 6102 and Cases of Unjust Competition

Serhan DİNÇ

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu md. 54-63’te haksız rekabete ilişkin hükümler düzenlenmiştir. 54 ilâ 63’üncü madde hükümlerinin amacı, bütün katılanların menfaatine dürüst ve bozulmamış rekabetin sağlanmasıdır. Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar haksız ve hukuka aykırıdır. Çalışmamızda hangi durumların haksız rekabet oluşturacağı üzerinde durulacaktır. Daha sonra haksız rekabet sebebiyle açılacak hukuk ve ceza davalarına değinilecektir. Bu çalışmalar yapılırken doktrin ve Yargıtay kararları ışığında haksız rekabet durumlarının nasıl ele alındığı da incelenecektir.

Rekabet, Haksız Rekabet, Haksız Rekabet Hâlleri, Haksız Rekabet Durumunda Açılacak Hukuk ve Ceza Davaları.

Turkish Commercial Code numbered 6102 regulated the concepts of the unjust competition in the articles 54th between 63rd. The main purpose of these articles are to acquire fair and untouched competition for all who collaborate. Commercial applications and unfair behaviours which effect the relations between competitors or clients and obtainers are unjust and illegal. In this study the cases of unjust competition will be researched. Then civil and penal cases which concern unjust competition will be detailed. These studies are conducted and how will examine the doctrine discussed in the light of the Supreme Court decision unjust competition.

Competition, Unjust Competition, Conditions of Unjust Competition, Civil and Penal Cases About Unjust Competition.

I. GİRİŞ

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu md. 54-63’te haksız rekabete ilişkin hükümler düzenlenmiştir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun haksız rekabete ilişkin hükümleri, 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun haksız rekabete ilişkin hükümlerinden büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Dolayısıyla 6102 sayılı Kanun’un haksız rekabet hukukuna getirdiği ilkeler ve kurallar büyük bir yenilik arz etmektedir. Bu sebeple biz de haksız rekabet konusunu monografik bir çerçevede inceleme gereğini hissettik. 54 ilâ 63’üncü madde hükümlerinin amacı, bütün katılanların menfaatine dürüst ve bozulmamış rekabetin sağlanmasıdır. Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar haksız ve hukuka aykırıdır. Çalışmada öncelikle, hangi durumların haksız rekabet oluşturacağı üzerinde durulacaktır. Bu açıklamalar yapılırken 6102 sayılı Kanun’un gerekçesi irdelenecektir. Örneklemelere gidilirken ve gerekçenin değerlendirilmesi yapılırken doktrinde yer alan görüşlerden de yararlanılacaktır. Daha sonra haksız rekabet sebebiyle açılacak hukuk ve ceza davalarına değinilecektir. Haksız rekabet durumunda kimlerin hangi şartlarla davacı ve davalı olabileceğine işaret edilecektir.

II. HAKSIZ REKABET HUKUKU İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER VE HAKSIZ REKABET HÂLLERİ

Rekabet kavram olarak bir yarışı ifade eder. Ekonomik ve ticari alanda rekabet ise işletmeler arasındaki mal veya hizmet sunumu, müşteri elde etme ve yüksek kazanç sağlama yönünden bir yarışı ifade eder1. Zira emek ve kabiliyeti sayesinde yükselmek ve diğerlerini geçmek fertlerin içinde daima duyulan bir his olmuştur.

Liberal ve karma ekonomiler serbest ticari rekabet esasına dayanır2. Kapitalist ekonomi düzenlerinde ise, kişilerin rekabet özgürlüğü uygun görülmüş hatta korunmuştur. Gerçek kişiler yönünden var olduğuna değinilen bu amaç onlar tarafından oluşturulan bütün tüzel kişiler ve bu arada tüzel kişiliğe sahip kişi ve sermaye ortaklıkları bakımından da aynen geçerlidir3.