Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun ile Kamu Bilgi İşlem Merkezi Yöneticilerine Getirilen Yükümlülükler

Servet YETİM

ÖZET:

5651 sayılı Kanun ile birçok sorunun çözümlenmiş olması bir yana, halen çözümlenemeyen sorunların yanı sıra, bu düzenleme ile birçok konu da gündeme gelmiştir.

Bu Kanunda suç teşkil edecek olan eylemlerin tanımı ve bu suçlarla mücadele de kullanılacak yöntemleri tarif eden usul hükümleri birlikte düzenlenmiştir. Daha önceden iletişimde sadece ses iletimi ile sınırlı bir şekilde haberleşme sağlanırken teknolojideki son gelişmeler sonucu, ses iletiminin yanında resim, görüntü ve her türlü elektronik verinin iletilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu imkânların oluşmasıyla, bu imkânların kötüye kullanımı da artmıştır. Önceleri veri aktarımında bir kısım sınırlamalar mevcut iken günümüzde teknolojinin ilerlemesi, hat kapasitelerinin genişlemesi, bu teknolojileri kullanılmasında maliyetlerin de azalması ile internet üzerinden iletişimin hızı ve kalitesi daha da artmıştır. Bu teknolojilerin kullanılması ile de bilgi toplumu kavramı hayatımıza girmiştir. Burada amaç bilgi toplumu oluşturma iken, bu haberleşme teknolojilerinin kötüye kullanımını önlemek için de bir kısım kanuni düzenlemeler yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Sağlayıcı, e-hizmet, Sağlayıcıların Sorumluluk ve Yükümlülükleri, e-devlet, Erişimin Engellenmesi.

Giriş

04.05.2007 tarihli ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunun 3’üncü ve 8’inci maddeleri 23.011.2007 tarihinde diğer maddeleri ise yayım tarihi olan 23.05.2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu Kanunun amacı ve kapsamı; içerik sağlayıcı , yer sağlayıcı , erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcılar ın yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenlemektir.

Bu Kanunla özel ve tüzel kişiler hakkındaki düzenlemeler birlikte yapılmıştır. Konu, kamu kurumları açısından ele alınacağından, öncelikle kamu tüzel kişilerinin (Kamu Bilgi İşlem Merkezlerinin) içerik, yer, erişim ve toplu kullanım sağlayıcı olup olmadıkları irdelenmelidir. 58. Hükümet tarafından hazırlanan Acil Eylem Planı'nda e-Dönüşüm Türkiye Projesi'ne yer verilmiş, 3 Aralık 2003 tarihinde de e-Dönüşüm Türkiye Projesi Kısa Dönem Eylem Planı uygulamasına yönelik Başbakanlık genelgesi çıkartılarak e-Dönüşüm Türkiye projesinin hedefleri belirlenmiştir. Bu aşamadan sonra da kamu kurumları, kısa zamanda e-Devlet projelerini geliştirmeye ve uygulamaya başlamışlardır.