Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kurumsal Yönetim İlkeleri Işığında Yönetim Kurulunun Yapılanma Biçimi

Structuring Joint-Stock Company Board in Consideration of Corporate Governance Principles

Ayşe Deniz POSTACI ÖZÇELİK

Kurumsal yönetim ilkeleri yirmi yıldan fazla süredir tüm dünyada tartışılan ve anonim şirket yönetimi üzerinde önemli etkilere sahip olan bir kurallar bütünüdür. Bu ilkeler, şirketin iyi ve şeffaf şekilde idare edilmesini, yönetim kurulunun sorumluluklarının net şekilde ortaya konmasını ve hissedarların adil işlem görmesini amaçlamaktadır. Böylelikle şirketin bir iç kontrol mekanizmasına sahip olması sağlanacak ve daha adil bir yönetim mümkün olacaktır. Öncelikle OECD tarafından bir araya getirilmiş olan ilkeler, zaman içinde iç hukuk sistemimizde de yer bulmuştur. Bu çalışma, kurumsal yönetim ilkelerini yönetim kurulunun yapılanma biçimi kapsamında ele almaktadır.

Kurumsal Yönetim İlkeleri, Anonim Şirket, Yönetim Kurulu.

Corporate governance principles are a body of rules that has an important influence on the management of joint-stock companies and discussed all over the world for more than twenty years. These principles aim to transparentize the management of the company, to put the responsibilities of the board of directors forth clearly and to treat shareholders fairly. Thus, the company will have an internal check mechanism and a fairer management will be possible. These principles which are set by OECD in the beginning, has also a wide acceptance in our national law today. Present study tries to discuss the effects of corporate governance principles, in terms of structuring the board of directors.

Corporate Governance Principles, Joint-Stock Company, Board of Directors.

GİRİŞ

Kurumsal yönetim, ABD’de yaşanan şirket skandalları sonrasında tüm dünyada gündeme gelen bir kavramdır. Bu kavram, özel bir yönetim şeklidir ve oluşturduğu temel ilke ve kurallarla anonim şirketlerin idare edilmesine ilişkin bir sistem ortaya koyar. Bu kurallar temelde kurumsallaşmayı gerektirir1. Uluslararası düzeyde Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (The Organisation for Economic Co-operation and Development-OECD) tarafından düzenlenen kurumsal yönetim ilkeleri,

Hissedarlık hakları ve temel sahiplik işlevleri,

Hissedarların adil muamele görmesi,