Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türk Ceza Kanununda Yasak Hatası

Necati MERAN

ÖZET:

Çalışmada 5237 TCK’nın 4. maddesinde düzenlenmiş olan “Ceza Kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz hükmüne ilişkin istisnai bir uygulama olanağı getiren TCK’nın 33. Fıkrasının a fıkrası üzerinde durulmakta, Yargıtay kararları ile maddenin nasıl yorumlandığı anlatılmaya çalışılmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Kanunu Bilmemek Yasak Hatası, Kısıt, Taksir, Hukuka Aykırıcılık Bilinci.

I. Giriş

Yeni Türk Ceza Kanununun 30’uncu maddesinin 4’üncü fıkrasında “İşlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişinin cezalandırılmayacağı” biçiminde bir hükme yer verilmiştir. Bu hükme göre kişi, bir suç eylemini haksızlık oluşturmadığı kanısıyla işlemiş ve bu konudaki yanılgısı kendisi için kaçınılamayacak bir hal niteliğinde ise hatasından yararlanacak, hakkında cezaya hükmedilemeyecektir.

Yürürlükten kaldırılan 765 sayılı Ceza Kanununun 44’üncü maddesinde “Kanunu bilmemek mazeret sayılmaz.” hükmü yer almaktaydı. Benzer hüküm 5237 sayılı TCK’nın 4’üncü maddesinde yerini bulmuştur. 4’üncü maddesinin 2’nci fıkrasında, 765 sayılı TCK’dan farklı olarak “sakınılamayacak bir hata sonucu meşru sanarak suç işleme” kavramı da ceza hukukumuza girmiştir. Ancak 4’üncü maddenin 2’nci fıkrasında yer alan bu hüküm, burada fazla kalmamış; Kanunun “hata” başlıklı 30’uncu maddesinin son fıkrasına 29.6.2005 tarihli ve 5377 sayılı Kanunla eklenmiştir.