Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Askeri Ceza Hukukunda İffetsiz Bir Kimse ile Evlenmek veya Böyle Bir Kimse ile Yaşamak Suçu (asck M.153)

The Crime of Marrying with Lewd Person or Living with Such a Person in the Military Criminal Law (Military Criminal Code: 153th article)

Gökhan Yaşar DURAN

İffetsiz bir kimse ile evlenmek veya böyle bir kimse ile yaşamak suçu Askerî Ceza Kanunu (AsCK)’nun 153’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Makalemizde bu suç tipinin, unsur ve özellikleri açıklanacaktır.

Evlenmek, Birlikte Yaşamak, Askerî Suç.

The crime of marrying with a lewd person or living with such a person has been regulated in Article 153 of the Military Penal Code (AsCK). In our contribution the elements and features of this type of crime will be explained.

Married, Living Together, Military Crime.

I. GENEL AÇIKLAMALAR

AsCK’nın ‘Askerlik haysiyetine ve şerefine dokunan suçlar ve cezaları’ başlıklı ‘Onbirinci Bölümü’nde yer alan AsCK 153’üncü maddesinin ‘İffetsiz bir kadınla evlenen veya böyle bir kadını tutanlar’ başlıklı orijinal metni şöyleydi1: ‘1. Fuhuş ve iffetsizliği sabit olan bir kadınla bilerek evlenen veya evlilik rabıtasını idamede veya böyle bir kadını nezdinde bulundurmakta ısrar eden askerî şahısların ordudan ihracına ve bu fiili askerlikten çıkmak maksadıyla yaptığı sabit olursa tardına hükmolunur. 2. Gayrı tabiî mukarenette bulunan yahut bu fiili rızasıyla kendine yaptıran askerî şahısların, tardı mucip olmayan hallerde ordudan ihracına hükmolunur’.

Maddenin ilk düzenlenişi ile ilgili olarak dikkati çeken nokta, madde hükmünde iki ayrı suç tipine yer verildiği halde, madde başlığının sadece 1’inci fıkra düzenlemesine ait olmasıdır. Madde başlığının maddenin 2’nci fıkrasındaki suçu kapsamaması bir eksikliktir. Zira madde başlığının maddenin yorumlanması açısından önemli bir fonksiyonu bulunmaktadır2. Kanaatimizce kanun hazırlama tekniği bakımından ideal olanı, her bir suçun ayrı bir başlık ve maddede düzenlenmesidir. Maddenin orijinal metninde, iki ayrı fıkrada iki farklı suç tipine yer verilmesi bu madde hükmünün disiplin hukuku mantığından hareketle hazırlandığını göstermektedir. Çünkü her iki suçun yaptırımı da ihraç veya tard cezasıdır. Diğer bir anlatımla tıpkı disiplin hukukuna ilişkin düzenlemelerde olduğu gibi iki farklı eylem bir disiplin cezası altında yer almaktadır.

6413 sayılı TSK Disiplin Kanunu’nun 31.1.2013 tarihinde kabulü AsCK’da yer alan disiplin hükümleri ve askerî kabahat nevinden tüm askerî suçlar (AsCK m.145 hariç)3 AsCK’dan çıkarılmıştır4. Ancak kanunkoyucu AsCK m.153 hükmünün hem AsCK’da hem de birazdan değinileceği üzere 6413 sayılı Kanun’da yer almasını uygun görmüştür. AsCK m.153’ün askerî suç niteliğine birazdan değinilecektir.