Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

İflâsın Markaya Etkileri

Mücahit ÜNAL

ÖZET:

Marka, gayri maddi bir unsur olarak kişilerin malvarlığı içerisinde yer alır. Malvarlığına dahil bir unsur olan marka, iflâs yolu ile takip sonucu cebri icraya konu olabilir. Hukukumuzda, kural olarak sadece tacirler iflâs yolu ile takip edilebilir. Bu nedenle sadece (gerçek ve tüzel kişi) tacirlere ait marka, iflâs yolu ile takip edilebilir. Markanın iflâs yolu ile takibe konu olması halinde marka, markaya ilişkin hukuki işlemler, markaya ilişkin davalar ve markayı kullanma zorunluluğu hukuki olarak etkilenir. Bu çalışmada da marka sahibi tacirin iflâsının markaya etkileri incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: İflâs, Marka, Markaya İlişkin Davalar, Markaya İlişkin Hukuki İşlemler, Marka ve İflâs, Markayı Kullanma Zorunluluğu.

A. Genel Olarak

İflâs , ticaret mahkemesince iflâsına karar verilen borçlunun, haczedilebilir tüm malvarlığı unsurlarının cebri icra yolu ile paraya çevrilip, elde edilenle bilinen tüm alacaklıların tatmin edilmesini sağlayan toplu (külli)1 bir cebri icra yoludur2. Hukukumuzda, kural olarak sadece tacirler3 iflâs yolu ile takip edilebilir (İİK m. 43; TK m. 20). İflâs yolu ile takip edilmek istenen kişinin tacir olup olmadığına, iflâsa karar verecek olan ticaret mahkemesi kendiliğinden araştırarak karar vermelidir4. Tacirler her türlü borçlarından dolayı iflâsa tabidir (TK m. 20/I). Buna göre tacirler, hem ticari işlerinden hem adi işlerinden dolayı iflâs yolu ile takip edilebilir5. Önemli olan işin niteliği değil, işi gerçekleştiren kişinin (tacir) niteliğidir.

Sahibinin malvarlığına dahil bir unsur olan marka6, iflâs yolu ile takip sonucu cebri icraya konu olabilir7. Ancak kural olarak, sadece tacirler iflâs yolu ile takip edilebildiği için, markanın iflâsa konu olabilmesi için sahibinin tacir olması gerekir. Sahibi tacir olmayan markalar, iflâs yolu ile takibe konu olamaz.