Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Bankalardaki Döviz Tevdiat Hesaplarının Sahiplerine Geri Ödenmesi ile İlgili Bazı Sorunlar

Halil Erol AKYAZAN

ÖZET:

Son yıllarda Türk Bankacılık Sistemi’nin yaklaşık %40’ı yabancı sermayenin kontrolüne geçmiştir. Ülkemizdeki 33 ticaret ve/veya mevduat bankasının 18’i, 13 kalkınma ve yatırım bankasının da 4’ü yabancı sermayeli bankaya dönüşmüştür. Ayrıca 5 ticaret ve mevduat bankasında da, yabancı sermaye önemli oranda pay alarak, yönetim üzerinde etkili hâle gelmiştir. Stratejik bir sektör olan bankacılığın bu ölçüde yabancı sermayeye terk edilmesinin millî ekonomi açısından yaratabileceği sakıncalar ayrı ve son derecede önemli bir çalışmanın ve değerlendirmenin konusudur. Biz burada, Türkiye’deki yabancı sermayeli bankaların, döviz mevduatı kabul ederlerken, müşterilerine imzalattıkları sözleşmenin bazı maddelerindeki sorunlar ile ilgili değerlendirmeler yapmakla yetineceğiz.

Anahtar Kelimeler: Mevduatı Geri Alma Hakkının Sınırlandırılması, Döviz Tevdiat Hesabı, Bankacılık Hizmetleri Sözleşmesi, Banka Muhabiri, Bankacılık Kanunu, Dünyadaki Ekonomik ve Finansal Kriz.

Bankalar, döviz tevdiat hesabı açmak isteyen mevduat sahiplerine, “Bankacılık Hizmetleri Sözleşmesi” adı altında, pek çok konuyu içeren bir sözleşmeyi imzalatmaktadırlar. Bu sözleşme ile, vadeli ve vadesiz Türk Lirası ve döviz tevdiat hesapları, müşterek hesaplar, virman, havale, EFT, SWIFT işlemleri, çekler, tahsile verilen senetler ve çekler, repo ve ters repo işlemleri, doğrudan bankacılık (internet, telefon, ATM, web sitesi vs.), banka kartları, sermaye piyasası işlemleri, altın hesapları ve altın alım satımı, kiralık kasalar, elektronik imza, komisyon, masraf ve diğer yükümlülükler ve genel hükümler (vekâlet, talimat, ürünlerin kullanımında sorumluluklar, limitler, ekstreler, hesap açılışı ile ilgili bilgi ve belgeler, bankanın rehin, hapis, takas ve mahsup hakları, delil sözleşmesi, müşterinin temerrüde düşmesi vs.) ile ilgili uyulacak esaslar belirlenmektedir.

Türkiye’deki yabancı sermayeli bankalardan birinin “Bankacılık Hizmetleri Sözleşmesi ”nin, “Yabancı Para Cinsinden Açılan Hesaplar” bölümünde aşağıdaki düzenleme yer almaktadır: