Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Arabuluculuk Faaliyeti ve Vergilendirilmesi

Mediation Activity and Taxation

Emre AKIN

Hukuki uyuşmazlıklara çözümde alternatif çözüm yöntemleri arama çalışmaları sonucunda arabuluculuk fikri ortaya çıkmıştır. Arabuluculuk, yargının yükünü azaltacağı gibi taraflar arasındaki ilişkilerin sulh ile ve anlaşılarak çözülmesi sonucu sürdürülebilirliğini sağlayacaktır. Arabuluculuk faaliyetini yürüten arabulucular bağımsız ve tarafsız olarak bilgi ve emeklerinin karşılığında bir bedel alacaklardır. Bu durumda vergilendirme mevzusu da ortaya çıkacaktır. Arabulucuların serbest meslek erbabı ya da ücretli olarak değerlendirilmesi, vergi usul ve katma değer vergisi kanunu karşısındaki durumları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan görüş ile açıklığa kavuşturulmuştur. Makalede arabuluculuk faaliyeti ve vergilendirmesi avukatların durumu da dikkate alınarak açıklanmaktadır.

Arabuluculuk, Avukatlık, Arabuluculuk Faaliyetlerinin Vergilendirilmesi.

Mediation concept emerged as a result of the studies performed to find alternative solutions for legal disputes. Mediation would ensure sustainability of settlement by peaceful means and negotiations between the parties as well as reducing judiciary burden. Mediators who carry on mediation activities will receive an amount against their independent and impartial knowledge and efforts. In this case taxation issue will come into effect. Evaluation of mediators either as self-employed or paid worker, their situations against tax procedural and value added tax laws are clarified with the opinion of Presidency of Revenue Administration. In this paper mediation activities and taxation is explained by taking the situation of lawyers into consideration.

Mediation, Attorneyship, Taxation of Mediation Activities.

I. Giriş

Arabuluculuk, gelişmiş ülkelerde yaygın olarak uygulanmaya başlanmış alternatif uyuşmazlık çözümü yöntemidir. Ülkemizde de 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 22.6.2012 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanmasıyla bu müessese ihdas edilmiştir. Akabinde 26.1.2013 tarihli Resmî Gazete'de de Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliğinin yayımlanmasıyla yasal alt yapı tamamlanmıştır.

Arabuluculuk; taraflar arasındaki uyuşmazlığı tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişi yardımıyla, mahkemeye gitmeden ya da mahkeme yönlendirmesiyle mahkeme aşamasında çözülmesinde kullanılabilecek bir yoldur.

Makalemizde, arabuluculuk faaliyetinin ne olduğu ve nasıl uygulandığı bu faaliyetin vergilendirilme esasları anlatılacaktır.