Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Hâkim ve Savcı Adaylarının Gireceği Sınavlara Dair Yönetmelikte Yapılan Değişiklikler

Remzi ÖZMEN

Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adayları ile İdarî Yargı Hâkim Adaylarının Eğitimleri Sonunda Yapılacak Yazılı Sınavın Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik1 (Sınav Yönetmeliği), yayımından 3 ay sonra2 yürürlüğe giren Türkiye Adalet Akademisi Kanununun “Adlî ve idarî yargı hâkim ve savcı adaylarının meslek öncesi eğitimleri” başlıklı 28’inci maddesinin dokuzuncu fıkrasına dayanılarak hazırlandı ve yürürlüğe konuldu. Anılan fıkra “Yazılı sınava ilişkin hususlar yönetmelikle düzenlenir.” hükmünü içeriyordu. Yönetmelik biri geçici olmak üzere 23 maddeden oluşmaktaydı.

Sınav Yönetmeliğinde ilk değişiklik, 20.08.2006 tarihli ve 26265 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yönetmelikle, “Eğitim süresinin kısaltılması” başlıklı geçici 2’nci madde3 eklenmesiyle yapıldı.

İkinci değişiklik, 31.3.2016 tarihli ve 29670 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Yönetmelikle yapıldı. Değişiklik yapılan madde sayısı 14 idi. Bir başka deyişle, “Yürürlük” başlıklı 21’inci madde ve “Yürütme” başlıklı 22’nci madde sayılmazsa, yalnızca “Amaç” başlıklı 1’inci, “Kapsam” başlıklı 2’nci, “Ücret” başlıklı 7’nci, “Sınav Konuları” başlıklı 9’uncu, “Sınavın Değerlendirilmesi” 12’nci, “Sınav Sonuçlarının İlânı” başlıklı 13’üncü, “Sınav Sonuçlarına İtiraz” başlıklı 14’üncü, “Sınav Sonuçlarının Bakanlığa Bildirilmesi” başlıklı 20’nci maddelerde değişiklik yapılmamıştı.