Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Kapsamında Hekimin Aydınlatma Yükümlülüğü

Physician’s Responsibility to Clarify in the Scope of Recent Consumer Protection Act

Candaş İLGÜN

28/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun özel hastanelerde çalışan hekimlerin sorumluluğunu biraz daha artırmıştır. Bu nedenle özellikle yeni kanun ile birlikte hekimin aydınlatma yükümlüğü daha da önemli olmuştur. Bu çalışmamızda hekimin sorumluluğunda 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun getirdiği önemli değişiklikler ele alınmıştır.

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Aydınlatma yükümlülüğü, Hekimin sorumluluğu, Zamanaşımı.

Responsibilities of the physicians working in private hospitals have been increased some more by Consumer Protection Act no.6502 which entered into force on the 28th of May 2014. Because of this, especially with the recent law the physician’s responsibility to clarify became more important. In this paper the important changes brought to the responsibility of physician by Consumer Protection Act no.6502 have been taken into consideration.

Consumer Protection Act No.6502, Liability to Clarify, Liability of Physician, The Lapse of Time.

Giriş

Tıbbi müdahale hekim yönünden incelendiğinde öncelikle iki unsurun varlığı aranmaktadır. Bunlardan birincisi, müdahalenin tıp mesleğini yapmaya yetkili kişi tarafından yapılması; ikincisi ise müdahalelerin hastalığın teşhisi, tedavisi veya önlenmesi amaçlarına uygun olarak gerçekleşmesidir.

Tıbbi müdahalelerin hukuka uygunluk nedenleri başlıklar olarak mağdurun rızası, özel hukuktan doğan bir hakkın kullanılması, üstün kamu yararı bulunması gibi Türk Medenî Kanununda; yine vekâletsiz iş görme, meşru-müdafaa, zaruret hali ve kendi hakkını korumak için kuvvet kullanma şeklinde olmak üzere Türk Borçlar Kanununda yer almaktadır.

Özel hastaneler ve bu hastanelerde görevli hekimler yönünden açılacak sorumluluk davalarının adli yargıda açılması gerektiği açıktır. Özel üniversitelerin ve özel üniversitelere bağlı tıp fakülteleri hastanelerinde de alınan tedavi hizmeti sonrasında herhangi bir zarar doğduğunda açılacak davada görevli yargı yolu idari yargıdır.1