Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Plaka Tahdidi Uygulaması Üzerine 
Bir Değerlendirme

An Analyze on Implementation of Commercial Car Plate Restrictions

Edebali KILIÇASLAN

Plaka tahdidi uygulaması ile ticari plakaların belli bir harf grubunda toplanması uygulaması arasındaki farklılıkların uygulamada karışıklıklara ve uyuşmazlıklara neden olduğu görülmektedir. İki uygulama arasındaki farkların ortaya konulması ve bu konuda verilen Mahkeme kararlarının irdelenmesi amaçlanmaktadır.

Plaka Tahdidi, Ticari Araç, Harf Grubu.

Different implementations of commercial vehicle plate based on specific letter system, which causes confusions and disputes. This paper aims at clarifying differences between those different implementations in light of court decisions.

Restriction of Commercial Plates, Commercial Vehicles, Letter System.

I. Giriş

6360 sayılı Yasayla birlikte ülkemizde, hem büyükşehir belediyelerinin sayısı artırılmış hem de tüm büyükşehir belediyelerinin görev alanı ilin mülki sınırlarına kadar genişletilmiş ve 5216 sayılı Yasada belirtilen görevleri il genelinde büyükşehir belediyeleri yerine getirir olmuştur. Bu değişiklikle birlikte, pek çok uyuşmazlığın da ortaya çıktığı görülmektedir.

Bu uyuşmazlık alanlarının belki de ilk sırasında, toplu taşıma hizmetleri ile ilgili olanlar bulunmaktadır. Zira daha önce il ve ilçe trafik komisyonları ile ilçe belediyelerinin görev alanlarında çalışan ve ticari olarak toplu taşıma hizmeti veren esnafın muhatabı artık büyükşehir belediyeleri olduğundan, bu esnafın kazanılmış hakları, büyükşehir belediyesinin kendi master planları ile bu esnafın çalışma şekli arasındaki uyumsuzluklar, önceden beri büyükşehir belediyelerinden izin alarak çalışan esnaf ile sonradan bu gruba dahil olan esnafın farklı statüleri hep birer uyuşmazlık konusu olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Bu yazının amacı, İzmir ilinde meydana gelen ve idari dava konusu olan bir uyuşmazlığın somut verileri ve bu konuda verilen mahkeme kararları ışığında, tahditli plaka uygulaması hakkında bir hukuki yorum ortaya koymak ve bir perspektif geliştirebilmektir.