Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kat Mülkiyeti Kanununa Göre
 Ortak Yerler, Kat Maliklerinin
 Ortak Yerler Üzerinde Hakları ve Borçları, Ortak Yerlerin Kiralanması

Common Places According to the Condominium Law Rights and Liabilities of Apartment Owners on the Common Places, Leasing of Common Places

Mahir Ersin GERMEÇ

Kat Mülkiyeti Kanununa göre ortak yerler, anataşınmazın bağımsız bölümleri dışında kalan, korunma ve ortaklaşa kullanma ya da yararlanmaya yarayan yerleridir. Kat malikleri anataşınmazın tüm ortak yerlerine, arsa payları oranında malik olup, kullanma ve yararlanma hakkına sahiptirler. Kat maliklerinden biri, tüm kat maliklerinin en az beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ortak yerlerde inşaat, onarım ve değişiklikler yapamaz. Ortak yerlerin kiralanması, ancak bütün kat maliklerinin oybirliğiyle verecekleri karar üzerine yapılabilir.

Ortak Yer, Ortak Yerleri Kullanma Hakkı, Ortak Yerlerde Değişiklik Yapma, Ortak Yerlerin Kiraya Verilmesi.

According to the Condominium Law the common places are independent locations which are located outside the main premises and used for protection and common use or utilization. The apartment owners possess the common places of the main premises in the ratio of their land shares and they have the right to use and utilize. No one of the apartment owners can make any construction, repair or change in the common places unless there is written consent of at least four fifth of the apartment owners. Common places can only be leased after the decision taken by all of the apartment owners unanimously.

Common Places, Right to Use Common Places, To Make Changes in the Common Places, Leasing of Common Places.

I. Giriş

Kat mülkiyeti düzeninde “ortak yerler”, kat maliklerinin Yasa’dan doğan hakları ve borçları açısından büyük önem taşımaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca ortak yerlerdeki mülkiyet, paylı mülkiyet hükümlerine göre haklar ve yükümlülükler içermektedir. Ortak yerlerde değişiklik yapılabilmesi, tüm kat maliklerinin en az beşte dördünün yazılı rızasının bulunmasını gerektirmektedir. Ortak yerlerin kiraya verilebilmesi için buna tüm kat maliklerinin oybirliğiyle karar vermiş olmaları zorunludur. Yine ortak yerlerde anataşınmazın onaylı projesindeki mimari niteliğini değiştiren tadilâtlar için düzenlenecek olan tadilât projesine tüm kat maliklerinin onay vermiş olmaları gerekir.

Belirtilen tüm bu nedenlerle uygulamada, kat malikleri arasındaki anlaşmazlıkların büyük bir bölümünü ortak yerlerle ilgili olanlar oluşturmaktadır. Onun içindir ki bu makalede, kat malikleri arasında çıkan ya da çıkması olası anlaşmazlıkların çözümüne katkıda bulunabilmek amacıyla ortak yerler, kat maliklerinin ortak yerler üzerindeki hakları ve yükümlülükleri, ortak yerlerde değişiklik yapılması, ortak yerlerin kiraya verilmesi hususları ele alınmış, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri çerçevesinde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

II. Ortak Yer Tanımı ve Nitelikleri

Bu bölümde “ortak yer”in tanımı, niteliği ve anataşınmazda nerelerin ortak yer olduğu ya da sayıldığı hususları üzerinde durulacaktır.