Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Son Yargıtay Kararları Işığında
 Koruma Tedbirleri Nedeniyle Tazminat
 Verilmesi Kabul Edilen Haller

In the Light of Recent Appellate Court Decisions
 Circumstances When the Compensation Payment is Accepted Due to Precaution Measures

Mustafa ALBAYRAK

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun yedinci bölümünde “Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat” konusu düzenlenmiştir. Kanunun 141. maddesinde hangi durumlarda tazminat talep edilebileceği, 142. maddesinde tazminat isteminin şartları, 143. maddesinde tazminatın geri alınması ve 144. maddesinde ise tazminat istenemeyecek haller gösterilmiştir. Bu yazıda koruma tedbirleri nedeniyle açılan tazminat davaları üzerinde durulacak ve konu özet halinde tüm yönleriyle ele alınacaktır.

Maddi ve Manevi Tazminat, Gerçek Zararlar, Zararların Hesaplanması, Süreler.

“Compensation Due to Precaution Measures” is regulated under the section seven of Code of Criminal Procedures. Therefore, in the article 141 of the Law when the compensation would be claimed, in the article 142 conditions of compensation claim, in the article 143 reimbursement of compensation and in the article 144 circumstances when the compensation can’t be claimed are regulated. In this paper actions for compensation filed because of precaution measures will be evaluated and the issue will be briefly taken into consideration with all aspects.

Pecuniary and Non-Pecuniary Damages, Actual Damages, Calculation of Damages, Periods.

§ Giriş

Yargılama yapma devletin görevidir. Devlet bu görevini yargı organları eliyle yerine getirmektedir. Yargı organları yargılama görevlerini yerine getirirken gerçeğin ortaya çıkması ve adil kararlar verilebilmesi için farklı usullere ve yöntemlere başvurmaktadırlar. Yargılamada kullanılan yöntemlerden biri de koruma tedbirleridir. Bu tedbirler yoluyla ceza yargılamasında deliller toplanmakta, toplanan deliller muhafaza edilmekte ve amaçlanan maddi gerçeğe ulaşılarak infaz edilecek bir hüküm ortaya konulmaktadır.

Hiçbir hukuk düzeni hatasız, kusursuz değildir. Dolayısıyla yargılama makamları bilmeden çeşitli hatalar yapabilir ve bu hatalar sonucu kişiler mağdur olabilir, zarar görebilirler. Ceza davasının açılması kamu yararının, kamu barışının sağlanması için olduğundan devlet ihlal ettiği hakların telafisi için tazminat ödemeyi kabul etmiştir. Uğranılan zararların giderilmesi Anayasal güvencelere bağlanmış ve buna dayalı olarak Ceza Muhakemesi Kanunu bu kurumu özel olarak ayrı bir başlık altında düzenleyerek zararların giderilme koşullarını göstermiştir.

Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat davalarının 6100 sayılı Kanuna göre Yargıtay Büyük Genel Kurulunun 12.05.2011 tarihli işbölümü kararına göre temyiz incelemesinin Yargıtay 12. Ceza Dairesince yapılması kabul edilmiştir.1