Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Mirasçılıktan Çıkarma 
(TMK m.510-513)

Disinheritance (Articles 510-513 of Turkish Civil Code)

Erhan GÜNAY

Miras bırakan yasada öngörülen nedenlere dayanarak ölüme bağlı bir tasarrufla vasiyetname ya da miras sözleşmesiyle mirasçılarından birini veya birkaçını mirasçılıktan çıkarabilir.

Mirastan çıkarılan(ıskat edilen)mirasçı veya mirasçıların çıkarma nedenlerinin var olmadığından söz ederek mirasçılıktan çıkarma tasarrufunun iptalini isteme hakkı vardır.

Mirastan Çıkarma Sebepleri, Mirastan Çıkarma Şekli, Ceza Nitelikli Çıkarma, Borç Ödemekten Acizlik Nedeniyle Çıkarma, Mirasçılıktan Çıkarmanın Sonuçları.

The testator might disinherit one inheritor or more than one of the inheritors by a will or an inheritance contract on the basis of the causes foreseen in the law.

The disinherited inheritor or inheritors have right to annulment of disinheritance claiming that there are no disinheritance causes.

Reasons for Disinheritance, Type of Disinheritance, Disinheritance with Punitive Actions, Disinheritance Due to Loan Default, Outcomes of Disinheritance.

I. Giriş

Mirasçılıktan çıkarma, miras bırakanın, ölüme bağlı bir tasarrufla, saklı pay sahibi mirasçısını, miras hakkından ve saklı payından ötelemesi anlamına gelmektedir. Bir başka deyişle, mirasçılıktan çıkarma yalnızca ölüme bağlı bir tasarrufla (özellikle vasiyetle) mümkün olabilir, sağlıkta bu şekilde bir tasarruf söz konusu olmaz.

Çıkarmanın muhatabı, saklı paylı mirasçılardır. Saklı paylı olmayanlar için ıskat söz konusu esasen olmaz. Çünkü miras bırakan saklı paylı mirasçısının olmadığı durumda terekesinin tamamında tasarruf hakkına sahiptir. Örneğin miras bırakanın ölümü tarihinde oğlu sağ iken, oğlunun altsoyunun saklı paylı mirasçılığı söz konusu olmayacağından, sözü edilen altsoy ile ilgili çıkarma tasarrufu geçerli olmaz.

TMK m.510-513 hükümlerinde mirasçılıktan çıkarmaya ilişkin (nedenleri, hükümleri, ispat, borç ödemekten acizlik) düzenlemeler yer almaktadır. Diyelim ki mirastan çıkartma yasal olarak iki türdür: Cezai (adi, alelade) ve aciz sebebiyle (koruyucu) mirasçılıktan çıkartma.