Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Sgk’nın Sigorta Tescil Başlangıcı Uygulamasına Dava Açan 4/b Sigortalılarının 2 Yıl Erken Emekli Olması

2 Years Early Retirement of 4/B Insured Who Files a Lawsuit Against the Beginning of Insurance Registration Practice of SGK

Vakkas DEMİR

08.09.1999’dan sonra ilk defa Bağ-Kur sigortalısı olan erkek sigortalıları askerlik borçlanması yaptıkları takdirde, SGK bu kişilerin sigorta tescillerini 08.09.1999 öncesine götürmemektedir. SGK’nın yaptığı bu işlemin hiç bir hukuki dayanağı yoktur. SGK’nın bu uygulamasına dava açanların sigortalılık tescilleri askerlik borçlanması kadar geriye çekilmekte ve yaş açısından en az iki yıl erken emekli olmaktadırlar.

Askerlik Borçlanması, Sigortalılık Miladı, Tescil, Emeklilik, Sigorta Başlangıcını Geriye Götürme.

SGK doesn’t carry the insurance registration to a date earlier than 08.09.1999, in case male insured persons who became a Bağ-Kur insured for the first time after 08.09.1999, made a retirement debt against military service. This procedure carried by SGK has no any legal grounds. Insurance registration of those who file a lawsuit against this practice of SGK is carried to an earlier date as much as their military service debt obligation and they may retire at least two years according to the age limitation.

Debt Obligation Against Military Service, Insurance Coverage Beginning, Registration, Retirement, Carrying Insurance Beginning to an Earlier Date.

I. Giriş

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 4/b sigortalıları (eski adıyla Bağ-Kur) için uyguladığı bazı işlemlerin hukuksal dayanağı bulunmamakta ve tamamen yoruma dayanmaktadır. Yoruma dayanan bu uygulamalar 4/b sigortalılarının aleyhine olunca, vatandaşlar mağdur olmakta ve hak kaybına uğramaktadırlar.

SGK’da 4/b sigortalıları için yoruma dayanan uygulamalardan birisi de, 4447 sayılı Yasanın yürürlüğe girdiği 08.09.1999’dan sonra Bağ-Kur sigortalısı olanların, askerlik borçlanması yaptıkları zaman, kısmi emeklilik yönünden tabi olacakları yaş ve hizmet koşullarını 08.09.1999’dan öncesine götürmemeleridir. Bu makale çalışmamızda, 08.09.1999’dan sonra Bağ-Kur’lu olanların askerlik borçlanması yaptıklarında, kısmi emeklilik yaşlarının düşmesi gerektiğine yönelik açıklamalarda bulunmaya çalışacağız.

II. Kısmi Yaşlılık Aylığı Koşullarının 4447 Sayılı Yasadan Önceki ve Sonraki Hali ve Uygulama

Bilindiği üzere, Bağ-Kur’da iki tür yaşlılık aylığı vardır. Birincisi, tam yaşlılık aylığı, ikincisi; kısmi yaşlılık aylığıdır. Tam yaşlılık aylığı için, 25 tam yıl prim ödeme süresi ve kısmi yaşlılık aylığına göre daha düşük yaş şartı aranmaktadır. Kısmi yaşlılık aylığı içinse, 15 tam yıl prim ödeme süresi ve tam yaşlılık aylığına göre daha yüksek yaş şartı aranmaktadır. Ama en önemlisi, her iki aylık miktarı arasında çok cüzi maaş farkı bulunmakta olup, ikisi miktar bakımından birbirine çok yakındır.