Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ücret Geliri ile Mesken ve İşyeri
 Kira Gelirinin Beyanı

Statement of Salary Income and Rental Income From Housing and Workplace

İmdat TÜRKAY

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre, gerçek kişi tam/dar mükellefler tarafından 2015 yılında yedi gelir unsuruna ilişkin olarak elde edilen gelirler, aksine bir düzenleme olmadığı sürece 1-25 Mart/2016 tarihleri arasında Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilecektir. Tahakkuk eden gelir vergisi de Mart-Temmuz/2016 aylarında iki eşit taksitte ödenecektir. Gelir vergisine tabi yedi gelir unsuru; ticarî kazanç, ziraî kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan oluşmaktadır. Gelir Vergisi Kanununda yedi gelir unsurunun toplanması ve yıllık beyanname ile beyan edilmesi ilkesi benimsenmiş olup, beyan edilen gelir toplamına ise artan oranlı gelir vergisi tarifesi uygulanmaktadır. Bu çalışmada, defter tutma mecburiyeti olmayan ve vergisel ödevlerini yerine getirmek için mali müşavirleri bulunmayan ücret ve gayrimenkul sermaye iradı sahiplerinin 2015 yılında elde ettikleri kazanç ve iratlar için hangi şartlarla yıllık beyanname verecekleri incelenecektir.

Gelir, Gelirin Toplanması, Ücret Geliri, Kira Geliri, Mesken İstisnası, Beyan Edilecek Gelir, Gelir Vergisi Beyannamesi, Vergi Tarifesi, Verginin Ödenmesi.

Unless there is a contrary regulation, incomes generated in the year 2015 relevant with the seven income elements, by the real persons fully responsible/limited taxpayers shall be declared with Annual Income Tax Statement between the dates 1st and 25th of March 2016 according to the Income Tax Law no 193. The accrued income tax shall be paid in two equal installment in months March and July 2016. Seven income elements subject to the income tax are; commercial earning, agricultural earning, salary, self-employment income, real estate revenue, security income and other earnings and revenues. Collection of seven income elements and declaration with annual statement principles are adopted in the Income Tax Law and progressive income tax table is applied to the total of income tax declared. In this paper it is studied that in what conditions annual statement will be given for the earnings and revenues obtained in the year 2015 by the ones who have earnings from salary and real estate revenues and don’t have bookkeeping obligation and certified accountant to fulfill their taxational liabilities.

Income, Collection of Income, Incomes to be Declared, Salary Income, Rental Income, Housing Exemption, Income to be Declared, Income Tax Statement, Tax Table, Payment of Tax.

I. Giriş

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununa göre gerçek kişilerin gelirleri, gelir vergisine tabidir. Gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazançların ve iratların safi tutarıdır. Gelirin kapsamına giren yedi gelir unsuru şöyledir.

2015 yılında yedi gelir unsurundan elde edilen ve beyan edilmesi gereken gelirler toplanacak ve 1-25 Mart/2016 tarihleri arasında Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilecektir. Tüm gelir unsurlarının toplamına ise artan oranlı vergi tarifesi uygulanarak gelir vergisi hesaplanacaktır. Beyan edilen gelir tutarından da yasal olarak belirlenen sınırlar çerçevesinde gelir sahibinin yıl içinde yapmış olduğu bazı harcamalar düşülerek vergi matrahına ulaşılacak; vergi matrahına ise artan oranlı gelir vergisi tarifesi uygulanmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi bulunacak, beyan edilen kazançlardan ve iratlardan yıl içinde tevkif suretiyle kesilen vergiler de hesaplanan vergiden mahsup edilerek, ödenecek veya iade edilecek gelir vergisi ortaya çıkacaktır. Ödenecek gelir vergisi çıkması durumunda ise tahakkuk eden vergi iki eşit taksitte Mart-Temmuz/2016 aylarında ödenecektir.

Bu çalışmada, 2015 yılında elde edilen birden fazla işverenden elde edilen ücret geliri ile tevkifatsız mesken ve tevkifatlı işyeri kira gelirinin hangi şartlarla Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile Mart/2016 ayında beyan edileceği konusu incelenecektir.