Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Çocuğun Kaçırılması ve 
Alıkonulması Suçu

Kidnapping and Retention of a Child Offense

Necati MERAN

Türk Ceza Kanununun, çocuğun kaçırılmasına veya alıkonulmasına ilişkin 234. maddesi ile hürriyetten yoksun bırakma suçuna ilişkin 109. maddesinde öngörülen hükümlerin birbirinden ayrıştırılmasına yönelik bir çalışmadır.

Hürriyetten Yoksun Bırakma, Çocuğun Kaçırılması, Velayet Hakkı Elinden Alınma, Koruyucu Aile, Hakkın Kullanılması, İlgilinin Rızası.

This is a study directed towards to put differences between the provisions stipulated under article 109 and 234 respectively on Kidnapping and Retention of a Child and on Deprivation of Liberty under the Turkish Penal Code.

Deprivation of Liberty, Kidnapping, Taking the Custody Right Away, Custodial Parent, Enjoyment, Consent of the Relevant Person.

I. Genel Olarak

Çocuğun kaçırılmasını ve alıkonulmasını düzenleyen TCK’nın 234’üncü maddesi ile aynı Kanunun hürriyetten yoksun bırakmayı düzenlemiş bulunan 109’uncu maddesi, alanları farklı olmakla birlikte, birbiriyle sık sık karışan uygulamalarla karşımıza çıkmaktadır.

Makalede, 234’üncü maddenin unsurları ve uygulamadaki yeri incelenmiş, alıkoyma veya rızayla gerçekleştirilen birlikte kalma ya da gitme gibi eylemlerin, çocukların yaş ve algılama düzeylerine göre hangi maddeyi ihlal etmiş olabileceği, gerek öğretiden gerek uygulamaya ilişkin 109’uncu madde ile karşılaştırmalı yargı kararlarından yapılan alıntılarla aydınlatılmaya çalışılmıştır.

II. Suçun Koruduğu Hukuki Değer

Madde, 765 sayılı Ceza Kanunumuzun 182’nci maddesine karşılık olarak düzenlenmiştir. 182’nci maddede öngörülen “çocuğun rızasıyla veya rızası dışında alıkoyma” eylemlerine ilişkin, Kanunun 109’uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (f) bendindeki hüküm düzenlenmiştir. 5237 sayılı TCK’nın 234’üncü maddesinde ise, herhangi bir kimsenin değil; “Velayet yetkisi elinden alınmış olan anne veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısımının”, onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırmasının veya alıkoymasının cezalandırılmasına ilişkin özel hüküm düzenlenmesi yoluna gidilmiştir.