Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Şirketlerce Çıkarılabilecek İntifa Senedi ve Bu Senedin Sahibine Sağladığı Menfaatler

Soner ALTAŞ

ÖZET:

Bu çalışmamızda; intifa senetlerinin temel özellikleri, çeşitleri, kimler lehine çıkarılabilecekleri, çıkarılma yöntemleri ve devredilmeleri ele alınacak, son kısımda ise Türk Ticaret Kanunu Tasarısının konuya ilişkin düzenlemelerine kısaca değinilecektir.

Anahtar Kelimeler: İntifa Senedi, Anonim Şirket, Katılma İntifa Senedi, Şirket Ana Sözleşmesi, Kurucu İntifa Senedi, Safi Kazanç, Tasfiye Neticesi.

I. Giriş

Anonim şirketler, anasözleşmelerinde hüküm bulunması kaydı ile intifa senedi çıkarabilirler (TTK, m. 402, m. 403). İntifa, “faydalanma, yararlanma” anlamına gelmektedir1. Bununla birlikte, intifa senedinden doğan haklar, Medeni Kanundaki “intifa hakkı ”ndan farklılık arzetmektedir.2.

Şirketler (Ortaklıklar) Hukuku anlamında, intifa hakkını “sahibine ortaklık hakkı tanımamakla birlikte anonim şirketin safi kazancına veya tasfiye artığına katılma ya da yeni payları almada öncelik imkânı veren malvarlıksal haklar”; intifa senedini de “anonim şirkette herhangi bir payı ifade etmeyen, bu nedenle de ortaklık hakları tesis etmeyen, ancak sahibine sözkonusu malvarlıksal hakları tanıyan kıymetli evrak veya menkul kıymet niteliğini haiz olan senet” olarak tanımlamak mümkündür.