Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Şarta Bağlı Sermaye Artırımında Tahvil Benzeri Borçlanma Araçları Kavramı

Koray DEMİR

Türk Ticaret Kanunu bir şarta bağlı sermaye artırımının tahvil benzeri borçlanma araçları üzerinden de gerçekleştirilebileceğini öngörür. Ancak anılan kavram yoruma muhtaç bir kavramdır. İşbu çalışmada temsil edilen görüşe göre tahvil benzeri borçlanma araçları kavramı alacaklının kimliği, alacağın varlığı ve miktarı ile alacağın takas edilebilirliği noktalarında şüpheye yer bırakmayan her türden sözleşmeyi ifade eder. Bu sözleşmeler üzerinden tanınacak değiştirme ve alım haklarının geçerliliği genel kurulun bu sözleşmelere izin ya da onay vermiş olmasına bağlıdır.

Şarta bağlı sermaye artırımı, tahvil, tahvil benzeri borçlanma aracı, sermaye piyasası hukuku.

Turkish Code of Commerce allows a conditional capital increase by using bond-like instruments. However, bond-like instrument term needs interpretation. For the purpose of the present paper the term of bond-like instruments shall mean any agreement that does not leave any doubt with regard to the identity of the creditor, the existence and the amount of the credit and the set-off of the credit. The agreement which includes conversion rights and options shall be invalid unless they are authorised or permitted by the general assembly of the company.

Conditional capital increase, bond, bond-like instruments, capital market law.

I. GİRİŞ

Şarta bağlı sermaye artırımının merkezinde değiştirme ve alım hakları bulunmaktadır. Değiştirme hakkında, kişiler, kural olarak, bir karz akdi çerçevesinde şirkete ödünç para vermişlerdir ve yine bu sözleşme ile kendilerine, söz konusu ödüncü vade tarihinde faizi ile birlikte geri isteme veya bundan vazgeçerek şirket paylarını edinme hakkı tanınmıştır1. Alım hakkı da, kural olarak, şirketin ödünç alacaklılarına bahşedilir. Ancak burada, söz konusu para ödüncünü vade tarihinde faizi ile birlikte geri isteme ve bundan vazgeçmeksizin, şirket paylarını, pay bedellerini ödemek suretiyle, edinme hakkının tanınmış olması söz konusudur2.

Bu haklar, kural olarak, şirket esas sözleşmesinde yer alan ve şarta bağlı sermaye yaratılmasına imkân tanıyan bir dayanak hükmünün varlığı halinde bahşedilebilir3. Bu dayanak hükmünün esas sözleşmeye konması bir esas sözleşme değişikliğidir ve dolayısıyla genel kurul kararına muhtaçtır. Esas sözleşmede yer alacak şarta bağlı sermayeye ilişkin hükmün vazedilmesi yetkisi mutlak surette genel kuruldadır ve bu yetki devredilemez4. Ancak anılan dayanak hükmü bir defa vazedildikten sonra, değiştirme ve alım haklarından somut olarak kimlerin faydalandırılacağına yine genel kurulca karar verilebileceği gibi, dayanak hükmünce bizzat veya ayrıca alınacak bir genel kurul kararı ile yetkilendirilmiş olması kaydıyla yönetim kurulunca da karar verebilir5. Bu haklar bir defa üçüncü kişilere bahşedildikten sonra ise şirket sermayesi, anılan hakların hak sahiplerince kullanılması halinde ve kullanıldığı ölçüde kendiliğinden artmaktadır. Ancak Kanun, alım veya değiştirme haklarının tahvil veya tahvil benzeri borçlanma araçları üzerinden bahşedilebileceğini öngörür.

Hukukumuzda tahvil kavramından ne anlaşılacağı, gerek sermaye piyasası mevzuatında6, gerek 6762 sayılı Eski Türk Ticaret Kanunu’nda7 bir tahvil tanımının yer almış olmasından dolayı, az veya çok, belirlidir. Ancak tahvil benzeri borçlanma araçları kavramı yoruma muhtaç görünmektedir.