Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Ceza Hukukunda Dava Zamanaşımı

Limitation of Actions in Criminal Law

Necati MERAN

Suçun işlenmesinden başlayarak belli bir süre geçmesine karşın yargılama işlemlerinin bitirilememesi devletin cezalandırma hakkını ve yetkisini ortadan kaldırdığından bu makalede, kamu davasının zamanaşımına uğraması, zamanaşımının durması ve kesintiye uğramasına ilişkin ilkeler Yargıtay kararları ışığında açıklanmaya çalışılmıştır.

Dava Zamanaşımı, Zamanaşımının Durması ve Kesilmesi, Zamanaşımına Uğramayan Suçlar, Yargılamanın Yenilenmesinde Zamanaşımı, Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması ve Zamanaşımı.

Because of the fact that although a time period has passed after the committing the crime, non-completion of the judgment process eliminates the punishment right and authority of the government, in this article the principles regarding limitation in public actions, cessation and interruption of the limitation is explained in the light of Supreme Court’s decisions.

Limitation of Action, Cessation and Interruption of Limitation, Imprescriptible Crimes, Limitation in New Trial, Deferment of the Announcement of Verdict and Limitation.

I. Giriş

Suçun işlenmesinden başlayarak belli bir süre geçtiği halde, suçlunun yargılama işlemlerinin bitirilememesi, Devletin cezalandırma yetkisinin ortadan kaldırılmasını sonuç verir ki buna zamanaşımı denmektedir. Dava zamanaşımı Devletin sanıkla arasındaki ilişkiyi bitirir. Bu durumda hâkim, TCK’nın 66’ncı maddesinin birinci fıkrası uyarınca davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesine karar verir ve CMK’nın 230’uncu maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bunun nedenlerini gerekçede gösterir.

Dava zamanaşımı süreleri TCK’nın 66’ncı maddesinin birinci fıkrasında düzenlenmiştir. Maddenin bu fıkrasında kamu davasının, Kanunda başka türlü yazılmış olan hâller dışında:

geçmesiyle düşmesi öngörülmüştür.