Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

“İhale ve İhalenin Feshi” Konusunda Uygulamada Karşılaşılan Problemler

Problems Encountred in Practice on the Subject of “Tender and Cancellation of the Tender”

Talih UYAR

Makalede, İpoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takibin hangi koşullarda düşeceği, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/4-r maddesi uyarınca satışından hiç KDV alınmayacak olan bir taşınmazın icra dairesince yapılacak olan satışına ilişkin gerek “açık artırma ilanı”nda (İİK m.126) ve gerekse “açık artırma şartnamesi”nde (İİK m.125/IV) ‘%18 KDV alınacağı’nın belirtilmiş ve ihalenin bu koşullarda gerçekleşmiş olması halinde, borçlunun “yapılmış olan bu ihalenin feshini” (İİK m.134) talep etmesi halinde, icra mahkemesince “ihalenin feshine” karar verilip verilemeyeceği, taşınmazın imar durumunun, açık artırma şartnamesinde gerçek durumu aksettirmeyecek biçimde belirtilmiş olmasının ihalenin feshine neden olup olmayacağı incelenmiştir.

İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip, İhale, KDV, Açık Artırma İlanı, Açık Artırma Şartnamesi.

In this article, first in which conditions the proceeding by foreclosure of the mortgage would be dismissed is dealt. Then, according to the article 17/4-r of VAT Act no.3065, although VAT couldn’t be collected from the sales of a property sold by the enforcement office, when the deduction of %18 VAT is mentioned in the “auction announcement” (Bankruptcy and Enforcement Code art. 126) and in the “auction specification” (BEC art. 125/IV) of the tender and the tender was made under these conditions, whether “the cancellation of the tender realized” could be ruled by the enforcement court upon the request of the creditor (BEC art.134) is studied. Finally, whether the zone status was not mentioned showing the actual situation would cause the cancellation of the tender is reviewed.

Proceeding by Foreclosure of the Mortgage, Tender, VAT, Auction Announcement, Auction Specification.

I. “İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip” Hangi Koşullarda Düşer? (Bir Uyuşmazlıkta ... İcra Müdürlüğü’nün .../… Sayılı İpoteğin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip, İhale Tarihi Olan 17.11.2015 Tarihinde Düşmüş Durumda mıdır?

İİK m.150/e’de1, taşınır ve taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi yoluyla yapılan takiplerde satış isteme süresi» düzenlenmiştir.

1. Taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takiplerde (İİK m.148, 148a, 149b-150d) -otuz günlük ödeme süresi (İİK m.149b/l) geçtikten sonra- ödeme emrinin tebliğinden itibaren en geç bir yıl içinde; taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi yolu ile ilâmlı takiplerde (İİK m.149-149a; 150h) «alacak veya ipotek hakkının ya da her ikisinin bir ilâmda veya ilâm niteliğindeki belgede tespit edilmiş olması halinde»; doktrin’e göre2; yedi günlük ödeme süresi geçtikten sonra, Yargıtay’a göre3 ise; otuz günlük ödeme süresi geçtikten sonra, «ipotek akit tablosunun kayıtsız şartsız bir para borcu ikrarını içermesi halinde» (İİK m.149/2); icra emrinin tebliğinden itibaren bir yıl içinde taşınmaz rehninin satışını isteyebilir (İİK m.150e/1).4

Hemen belirtelim ki; 6352 sayılı Kanunla değiştirilen İİK’nın 150/e maddesinin birinci fıkrası, 6352 sayılı Kanunun yayımlanma tarihi olan 05.07.2012 tarihinden altı ay sonra -05.01.2013 tarihinde- yürürlüğe girmiştir. (6352 s. Kanun m.. 106/a). Bu tarihe kadar maddenin eski hali yürürlükte olacağından, “taşınır rehninin satışının ödeme veya icra emrinin tebliğinden itibaren bir sene içinde, taşınmaz rehninin satışının da aynı tarihten itibaren iki sene içinde istenmesi” gerekecektir.