Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Kat İrtifakına ve Kat Mülkiyetine Konu Olan Anataşınmazda Bağımsız Bölümlere Arsa Payı Özgülenmesi Arsa Paylarının Yeniden Düzenlenmesi

Allocation of Land Share to Independent Sections on Main Premises Being Subject to Real Easement and Condominium

Mahir Ersin GERMEÇ

Kat irtifakı ya da kat mülkiyeti kurulurken, anataşınmazdaki bağımsız bölümlerden her birine, o tarihteki değeriyle oranlı arsa payı özgülenecek, açıkta arsa payı bırakılmayacaktır. Arsa paylarının bağımsız bölümlerin değerleri ile oranlı olarak özgülenmediğini ileri süren her kat malikinin ya da irtifak hakkı sahibinin, arsa paylarının yeniden düzenlenmesi için mahkemeye başvurma hakkı vardır.

Bu konuda açılan davada, arsa paylarının, özgülendiği tarihe göre bağımsız bölümlerin değerleri ile oranlı olup olmadığı saptanacak; oransızlık varsa arsa paylarının yeniden düzenlenmesine, yoksa davanın reddine karar verilecektir.

Arsa Payı, Bağımsız Bölüm, Bağımsız Bölümlere Arsa Payı Özgülenmesi, Arsa Paylarının Yeniden Düzenlenmesi.

While founding real easement or condominium, land share would be allocated proportionately with the value on that date to each of the independent sections in main premises, no land share would be left out. Owner of condominium or real easement who alleged that the land shares were not proportionately allocated to the value of the independent section would have the right to apply to the court to redraw the land shares.

In the lawsuit filed on this subject, whether the land shares were allocated proportionately to the value of the independent sections in that date would be determined; if there would be any disproportionateness, redrawing would be ruled, if not, the case would be rejected.

Land share, Independent Section, Allocation of Land Shares to Independent Sections, Redrawing Land Shares.

I. Giriş

Kat irtifakına ya da kat mülkiyetine konu anataşınmaz üzerindeki anayapının kat, daire, iş bürosu, dükkân, mağaza, mahzen, depo gibi ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli bölümlerinden her birine arsa payı özgülenmesi zorunludur. Arsa paylarının salt bağımsız bölümlere özgülenmesi ve her birinin arsa payının –özgüleme tarihindeki- değeri ile oranlı olması, açıkta arsa payı bırakılmaması gerekir.

Bağımsız bölümlere özgülenen arsa payları arasında oransızlık bulunması ya da açıkta arsa payı bırakılmış veya bağımsız bölüm niteliği taşımayan eklentilere ve ortak yerlere de arsa payı ayrılmış olması, maliklerin Yasayla kendilerine tanınan hakları kullanmaları, borçları ve yükümlülükleri yerine getirmeleri açısından aralarında bir takım çekişmelere ve tartışmalara neden olmaktadır.

Malikler arasında arsa payı yüzünden anlaşmazlıkların çıkmaması için, kat irtifakı ya da kat mülkiyeti kurulması aşamasında ana taşınmazdaki her bir bağımsız bölüme arsa payı özgülenmesi işleminde Kat Mülkiyeti Kanununda öngörülen esaslara özenle uyulması gerekir. Buna karşın, bağımsız bölümlerin arsa payları hatalı saptanmışsa, pay oranlarında yanlışlıklar varsa, bunun yasal çözüm yolu, mahkemeye başvurmak ve dava yoluyla arsa paylarının yeniden düzenlenmesini sağlamaktır.