Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yeni Anayasanın Temel Kriterleri ve Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukukuna İlişkin Yer Alması Zorunlu Asgari Normlar

The Fundamental Criteria of the New Constitution and the Minimum Constitutional Norms relating to the Criminal Law and Criminal Procedure, Which are to be Embodied in the Constitution

Bahri ÖZTÜRK

CEHAMER 2011 yılında, İstanbul Üniversitesi ve Anayasa Hukukçular Derneği ile müştereken, dört gün (11-14 Mayıs 2011) süre ile son dakikasına kadar çok büyük bir katılım ve ilgi ile izlenen, dev bir Uluslararası Anayasa Kongresi düzenlemiş; Kongrenin Anayasa ve Ceza Hukuku bölümünün sorumluluğu ile Kongre kitabının yayınlanması yükümlülüğünü üstlenmiş; dört ciltten oluşan Kongre Metinler Kitabının yayınlanmasını sağlamıştır. Dört bin takım olarak basılan, başta TBMM olmak üzere, ilgili tüm kişi ve kuruluşlara gönderilen kitap TBMM Başkanı sayın Cemil Çiçek’in Ankara’da Rixos Otelde verdiği bir resepsiyonla tanıtılmış ve çok sayıda üst düzey katılımcıdan büyük ilgi görmüştür.2012 ve 2013 yıllarını Anayasa yılı ilan ederek, yurt dışından uzmanlar davet ederek ihtisas çalışmaları gerçekleştirmiş ve gerçekleştirmektedir. Bu çalışmalarda ağırlıklı olarak mukayeseli hukuk yanında Anayasa Felsefesi, temel hak ve özgürlükler üzerinde durulmaktadır.

İki bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümde bu araştırmaların sonuçları yer alacaktır. Araştırmalar, CEHAMER’de görev yapan uzmanlar tarafından, Sosyal Araştırmalar Biliminin esaslarına ve tekniklerine uygun olarak hazırlanmış ve icra edilmiştir. Amaç, yeni Anayasanın temel kriterlerinin belirlenmesinde halkımızın görüşünün yansıtılması ve sürece dahil edilmesinde katkı sağlamaktır. Araştırmaların bilimsel sonuçları 2012 yılının Kasım ayı içinde alınmıştır.

Bu çalışmanın ikinci bölümünde ise, yeni Anayasada hangi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku normlarının yer alması gerektiği sorusuna yanıt aranmaktadır. Bu yapılırken çok sayıda ülkenin Anayasası bu nokta, nazardan hareketle incelenmiştir.

Anayasa, Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku, Anayasa Reformu, Yeni Anayasa, Temel Kriterler.

İstanbul Kültür University Research and Application Center of Criminal Law (CEHAMER) has always been concerned with discussions regarding “the new constitution”; therefore it has organized a series of important events and made several publications.

First of all, in 2010, CEHAMER organized a specialization seminar regarding “New Constitution and Judicial Independence” in conjunction with Galatasaray University Faculty of Law and Türk Ceza Hukuku Derneği (Turkish Criminal Law Association), and the presented papers were published in a book.

In 2011, in conjunction with Istanbul University Faculty of Law and Anayasa Hukukçular Derneği (Association of Constitutional Jurists), CEHAMER organized an enormous International Conference on Constitutional Law, which lasted four days (11th – 14th May) and attracted a substantial participation; CEHAMER took the responsibility of Constitutional and Criminal Law parts of the Conference and also publishing the book of the Conference, and it published the Book of the Conference Papers in four volumes. The Book, which has been published in four thousands sets and was sent to concerned persons and institutions, especially to the Turkish Grand National Assembly, was presented by Cemil Çiçek, the Speaker of the Assembly, at a reception organized at Ankara Rixos Hotel, and attracted considerable attention of the senior participants.

CEHAMER has been organizing specialization studies by announcing 2012 and 2013 as ‘the year of Constitution’ and inviting the foreign experts. In these studies, mainly Comparative Law and also Philosophy of Constitution and Fundamental Rights and Freedoms have been focused on.

After the International Conference, CEHAMER carried out two studies regarding public opinion, one of them was in Istanbul and the other was in country-wide by taking into consideration the issues discussed in the Conference and forming them into questions.

In the first part of this study, which consists of two parts, the results of the researches are to be found. The researches were prepared and carried out by the experts in charge of CEHAMER by taking into consideration the methods of the Science of Social Research. The purpose of the research was to reflect the public opinion and make the public participate in the process to determine the basic criteria of the Constitution. The scientific results of the research were accomplished in November, 2012.

In the second part of the study, the answer of which norms of Criminal and Criminal Procedural Law shall take part in the New Constitution is sought. In this context, the wide ranges of constitutions of the other states were examined.

The New Constitution, International Conference on Constitutional Law, Criminaland Criminal Procedural Law.

GİRİŞ

İstanbul Kültür Üniversitesi Ceza Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (CEHAMER), yeni Anayasa çalışmalarına hiçbir zaman kayıtsız kalmamış; bu konuda bir dizi önemli etkinlik düzenlemiş ve yayın yapmıştır.

Gerçekten de CEHAMER İlk olarak 2010 yılında Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Türk Ceza Hukuku Derneği ile müştereken Yeni Anayasa ve Yargı Bağımsızlığı konulu bir ihtisas semineri düzenlemiş ve sunulan çalışmaları bir kitap halinde yayınlamıştır4.

CEHAMER 2011 yılında, İstanbul Üniversitesi ve Anayasa Hukukçular Derneği ile müştereken, dört gün (11-14 Mayıs 2011) süre ile son dakikasına kadar çok büyük bir katılım ve ilgi ile izlenen, dev bir Uluslararası Anayasa Kongresi düzenlemiş; Kongrenin Anayasa ve Ceza Hukuku bölümünün sorumluluğu ile Kongre kitabının yayınlanması yükümlülüğünü üstlenmiş; dört ciltten oluşan Kongre Metinler Kitabının yayınlanmasını sağlamıştır5. Dört bin takım olarak basılan, başta TBMM olmak üzere, ilgili tüm kişi ve kuruluşlara gönderilen kitap TBMM Başkanı sayın Cemil Çiçek’in Ankara’da Rixos Otelde verdiği “TBMM Himayelerinde Uluslararası Anayasa Hukuku Sempozyumu Tebliğler Kitabı Tanıtım Resepsiyonu” ile tanıtılmış ve çok sayıda üst düzey katılımcıdan büyük ilgi görmüştür.