Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu ve AB Üyeliği Çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Durumu

Group of States Agains Corruption and Turkey’s Status Within the Framework of EU Membership

Çağlar Burak BURTAN

Avrupa Birliği’ne üyelik çerçevesinde ve uluslararası ilişkilerde prestijli bir konumda olabilmenin başta gelen iki yolu vardır. Birincisi hukuk devleti olabilmenin gereklerine sahip olmak, ikincisi iyi idare ediliyor olmaktır. İyi idare ifadesinin gerçekleşmesinde aranan en önemli uygulamalardan biri de ülke çapında yolsuzluk ile etkin şekilde mücadele etmektir. Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) oluşumu ile, Avrupa Konseyi’ne üye ülkeler, değerlendirme aşamaları ve buna göre hazırlanan raporlar doğrultusunda kendi sınırları dahilinde yolsuzluk ile mücadeleyi daha güçlü bir halde gerçekleştirebileceklerdir. Bu kapsamda çalışmamız, yolsuzluğun Güneydoğu Avrupa’daki görünümü ile Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde olan ülkemizdeki durumu ve GRECO tavsiye raporları ile yolsuzluğun giderilmesine ilişkin atılan önemli adımları değerlendirmekten ibaret olacaktır.

Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Konseyi, Yolsuzluk, GRECO, İyi İdare.

Within the framework of European Union Membership, there are two basic criteria for the candidate states. For a solid application, the first one is the establishment of the principle of rule of law and the second one is a good governance. In order to realise a good governance, there must be an effective approach against corruption within a state. By establishing GRECO, The Group of States Against Corruption, are targeting to fight against corruption by monitoring their practises and their compliance with Council of Europe anti-corruption standarts and reports. Thereby the member states will have the ability to a more strong fight against corruption. In this context i will try to address the issues of Turkey’s accession process to the European Union and the appearance of the fight against corruption under the GRECO commandations, reports and majore steps taken in South Eastern Europe.

European Union Membership, Republic of Turkey, European Council, Corruption, GRECO, Good Governance.

I. GİRİŞ

Devletlerin, hem kendi iç hakimiyetlerinde hem de uluslararası arenada ekonomik açıdan güçlü ve siyasi yönden saygın bir konum elde etmeleri, özellikle yurttaşlarına karşı sağlamakla yükümlü oldukları bir ödevdir. Adalet kavramını hassas bir şekilde koruyan ve suçun her türlü şekliyle gerek ulusal gerekse uluslararası adli yardımlaşma hükümleri çerçevesinde savaşan devletlerin vatandaşı olmak da, bir prestij sembolü olarak adlandırılabilecektir. Zira, devleti var eden 3 önemli unsurdan biri olan “İnsan” sembolünün önemi açıktır. Devlet için bir “sine qua non” hükmünü haiz olduğu bilinen bu unsur, karşılıklı güven ile daha da sağlamlaşacak ve devletin ayakta kalmasını sağlayan çok önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Mesafelerin eskiye göre kısaldığı günümüz dünyasında, sağlam ve istikrarlı ekonomik programlar, siyasi düşünceleri ile bağlı bulundukları devleti yönetmeyi hedefleyen hükümetlerin de başarılı olabilmelerinin ve milletleriyle kucaklaşabilmelerinin önemli bir ayağını oluşturacaktır.

Çalışmamızda, öncelikle yolsuzluk kavramı ifade edilerek, kısa adı GRECO olan ve “Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu” ismiyle oluşturulan örgütün çalışma sistemi ile yolsuzlukla mücadele konusunda akdedilmiş olunan uluslararası anlaşmaların içerikleri üzerinde durulacak ve AB mali bütünleşmesi kapsamında yolsuzluğun Güneydoğu Avrupa ve Türkiye eksenindeki görünümü tartışılacaktır.