Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Kapsamında Tüketici Kredisi Sözleşmelerinde Kefalet

Suretyship in Consumer Loan Contracts in Scope of Consumer Protection Law

Öz SEÇER

Bu çalışmanın konusunu, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında tüketici kredisi sözleşmelerinde teminat olarak verilen kefalet oluşturmaktadır. TKHK m.4/f. VI’ya göre, tüketicinin edimlerine karşılık olarak verilen şahsi teminatlar, adi kefalet niteliğinde sayılmaktadır. TKHK’nun bu düzenlemesi, tüketicinin borcu için şahsi teminat verenleri korumayı amaçlamaktadır. Çalışmada, kefalet sözleşmesinin tüketici hukuku açısından görünüşü ve adi kefalet sözleşmesine özgü özellikleri incelenmiştir.

Tüketici Kredisi, Sözleşme, Tüketici, Adi Kefalet.

The subject of this study is the suretyship given as guarantee in consumer loan contracts in scope of Consumer Protection Law Number 6502. According to Consumer Protection Law article 4/f. 6, the personel guarantees given for performances of the consumer are considered as ordinary suretyship. This provision of Consumer Protection Law, aims to protect personal guaranteers for consumer’s debts. In this study, the appearance of suretyship contract in terms of consumer law and its characteristics related to ordinary suretyship are examined.

Consumer Loan, Contract, Consumer, Ordinary Suretyship.

GİRİŞ

6502 sayılı TKHK m.22/f. I’e göre, “Tüketici kredisi sözleşmesi, kredi verenin tüketiciye faiz veya benzeri bir menfaat karşılığında ödemenin ertelenmesi, ödünç veya benzeri finansman şekilleri aracılığıyla kredi verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği sözleşmeyi ifade eder”.

Bankacılık sisteminde, banka tüketici ile kredi sözleşmesi yapacağı zaman, kendisine bir güvence verilmesini istemektedir1. İstenen bu güvenceler, ayni ya da şahsi olabilmektedir. Şahsi güvencelerin başında kefalet sözleşmesi gelmektedir.

Çalışmamızın konusunu, tüketici kredisi sözleşmelerinde kefalet oluşturmaktadır. İleride görüleceği üzere, verilen teminat adi kefalet niteliğinde olduğu için, yapılan açıklamalar, kefalet sözleşmesinin kuruluşu ve adi kefalete özgü durumların belirtilmesiyle sınırlı olacaktır. Çalışma konusunun sınırlandırılması ve tüketici hukuku bakımından farklı bir durum arz etmemeleri sebebiyle kefalet sözleşmesinin hükümleri ve sona ermesi kapsam dışı bırakılmıştır.