Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

“Tüzel Kişi Yönetim Kurulu Üyeleri” ve “Tüzel Kişi Müdürler”in Kanuni Temsilcilerin Vergisel Sorumluluğu Bağlamında Konumları

Position of “Legal Entity Board Members” and “Legal Entity Managers” in Terms of Tax Liability of Legal Representatives

Z. Ertunç ŞİRİN

(TTK Madde 359, madde 623) (VUK m.10 ve 6183 sayılı Yasa madde mük. 35)

6762 sayılı (mülga) Türk Ticaret Kanunu döneminde, tüzel kişi ortağın bizzat yönetim kurulu üyesi olması mümkün olmayıp; tüzel kişilerin belirleyecekleri gerçek kişilerin yönetim kurulunda yer almaları söz konusudur. Bu dönemde vergisel sorumluluk alanında tartışma konusu olan husus, daha ziyade, “iştirak edilen ortaklığın kanuni temsilcisi konumundaki gerçek kişinin bu konumundan kaynaklanan sorumluluğunun temsil ettiği ortaklığa yönelik vergisel sonuç doğurup doğurmayacağı” olmuştur.

Buna mukabil 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 359. maddesinde yapılan düzenleme ile gerçekleştirilen değişikliklerden birisi ise; tüzel kişilerin yönetim kuruluna üye seçilebilmelerine olanak tanınmış olmasıdır. Getirilmiş olan yeni düzende, doğrudan yönetim kurulu üyesi olan tüzel kişinin yönetim kurulundaki fiili temsilcisi konumundaki gerçek kişiye yönetim kurulu üyesinin sorumluluğu bağlamında başvurmanın artık mümkün olmadığını kabul etmek gerekir.

Bunun ötesinde iştirak eden ortağın kendi kanuni temsilcilerinin iştirak eden ortaklığın bu kapsamda sorumlu hale geldiği vergi borçlarından (ya da kamu borçlarından) kendi kanuni temsilci sıfatları sebebiyle sorumlu olup olmayacakları konusunda sonuca ulaşabilmek için ise kanuni temsilcilerin sorumluluğu kapsamında yer alan vergi borçlarının (ya da kamu borçlarının) içeriğinin saptanması gerekmektedir.

Tüzel Kişi Yönetim Kurulu Üyesi, Tüzel Kişi Müdür, Kanuni Temsilcilerin Sorumluluğu, Vergi Sorumluluğu.

As per the (abrogated) Turkish Commercial Code no. 6762, it was not possible for legal entity shareholders to become Board members; whereas a real person determined by the legal entity could become a Board member. At the time of the (abrogated) Turkish Commercial Code no. 6762, the matter subject to discussions was whether “the liability of the real person, who is the legal representative of the participated partnership could have tax related results in relation to such partnership that it represents or not”.

On the other hand, one of the amendments introduced as a result of the regulation under Article 359 of Turkish Commercial Code no. 6102 enables the election of legal entities as Board members. As per the new regulation, it has to be accepted that it is no longer possible to follow the real person, who happens to be the actual representative of the legal entity Board member (who is directly the Board member itself), in terms of the liability of Board members.

Furthermore, in order to reach a conclusion on whether the legal representatives of the participating partner can be held liable for the tax liability (or public debts) of the participating partnership due to their own position as a legal representative, the content of the tax liability (or public debts) in terms of the liability of legal representatives must be determined.

Legal Entity Board Member, Legal Entity Manager, Liability of Legal Representatives, Tax Liability.

GİRİŞ-PLAN

Sermaye ortaklıklarının kanuni temsilcilerinin vergisel sorumluluğu konusu vergi hukuku alanında sıkça uyuşmazlık yaratan, dolayısıyla da hem bilimsel çalışmalara hem de yargı kararlarına konu olan bir başlıktır.

Konu aynı zamanda ortaklıklar hukukuyla olan bağlantısı sebebiyle Türk Ticaret Kanunu’nun ve ticaret hukukunun da ilgi ve etki alanı içerisinde yer almaktadır. Zira yönetim kurulu üyesi ya da müdür sıfatının kazanılması, bunların görev ve yetkilerinin kapsamı, bu sıfatların sona ermesi gibi hususların tümü ticaret hukuku alanındaki düzenlemelerde yer almaktadır.