Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi ve Vergisel Teşviklerin Değerlendirilmesi

Evaluation of Individual Pension System and 
Tax Incentives in Turkey

Hatice YURTSEVER


Finans kesiminin temel aktörlerinden biri olan sigortacılık sektörü, bir ülkenin ekonomik bakımdan gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden birini oluşturmaktadır. Sigortanın amacı; kişilerin tehlike olasılıklarını güvence altına almasının yanında kişilerden toplanan sigorta primleri ile büyük bir kaynak oluşturarak, yaratılan bu kaynakla ülke ekonomisinin kalkınmasında önemli bir katkıda bulunacak fonu yaratmaktır. Bunun sonucunda toplumun refah düzeyi yükselmiş olmaktadır. Ayrıca sosyal dayanışma sistemi de etkin hale gelmektedir.

Gerek sigorta şirketlerinin gerekse de hizmet alanların vergilendirilmesinde devletin bir takım teşvikleri söz konusudur. Özellikle kişisel tasarrufların artması ve kişilere uzun dönemde gelir sağlanması amacıyla getirilen Bireysel Emeklilik sisteminde devletin vergisel açıdan önemli teşvikler sağladığı görülmektedir. Bu teşvikler sigorta sistemini daha da etkin hale getirebilecek nitelikte olmalıdır.

Sigortacılık sektöründe yaşanan en önemli gelişmelerden biri 2003 yılından itibaren bireysel emeklilik sistemine geçilerek katılımcıların sosyal güvenlik fonlarının dışında özel olarak kendi geleceklerini teminat altına alabilecekleri bir sistem geliştirmeye çalışmasıdır. Katılımcılar ve sigorta şirketleri için birtakım vergi uygulamalarıyla bireylerin sisteme katılımı özendirilmektedir.

Sigorta, Sigorta Şirketi, Vergi, Bireysel Emeklilik Sistemi.

The insurance sector is one of the main actors of the financial sector that is one of the most important indicator of the level of development for a country's economical position. The purpose of business: Hazard insurance premiums collects from the people, next to the possibility of people to secure a large supply, creating the country's economy created this resource is to create a fund that will make a significant contribution to the development. As a result of this society's welfare level become more activity.

Goverments support insurance companies and people who get services. Governments support people like tax advantages at personal retirement system to increase personal savings. This supportments should be more effective for insurance systems.

One of the most important developments in the insurance industry since 2003 as a special fund outside the social security pension system participants switching to a system that is working to guarantee their future development can take. Participants and insurance companies are encouraged to participate in the tax treatment of individuals with some systems.

Insurance, Insurance Company, Tax, Individual Pension System.

GİRİŞ

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), bireylere emeklilik dönemlerinde sosyal güvenlik sisteminin sunduğu gelire ek bir emeklilik geliri sağlamayı amaçlayan bir tasarruf, bir yatırım sistemidir.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından açıklanan raporda, iyi bir eğitim ve sağlık hizmetlerinin yaşam süresini uzattığı, bunun ülkeden ülkeye ve cinsiyetler arasında da büyük farklar göstermekle birlikte, 1970 yılından bu yana örgüte üye 34 ülkede ortalama yaşam süresinin 10 yıl uzayarak 80, 5 yıla ulaştığı ifade edilmektedir1. Böylelikle, yaşlanan nüfus için ödenecek emeklilik aylığı süresinin uzaması, daha çok sağlık giderleriyle karşılaşılmasının devlet bütçesi üzerinde oluşturduğu yükün giderek artacağı düşüncesiyle bazı ülkeler refah seviyesinin korunması için gerekli bir sistem kurmaya çalışmaktadırlar. Buna yönelik yapılan düzenlemelerin başında da özel emeklilik sistemlerinin kurulması ve çalışan kişilerin bugünden tasarruf yapmalarını özendirmek suretiyle emeklilikte ortaya çıkabilecek refah kaybının önüne geçilmesi gelmektedir.