Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Serbest Piyasa Ekonomisi İlkeleri Işığında Elektronik Ticaret Kanununun Değerlendirilmesi

An Assessment of Electronic Commerce Code in Light of Free Market Economy Principles

Bu çalışmada, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, serbest piyasa ekonomisi ilkeleri ışığında değerlendirilmiştir. Serbest piyasa ekonomisi, iktisadi sorunların çözümünü piyasa mekanizmasına bırakan ekonomik düzendir. Bu düzende, bireylerin fiyat mekanizmasına bağlı olarak kendi tercihlerine göre mübadelede bulunmaları esastır. Bu bağlamda, serbest piyasa ekonomisinin unsurları, özel mülkiyet, sözleşme özgürlüğü, serbest girişim ve rekabet olarak belirlenmiştir. Bu sistemde devlete düşen görev, alıcı ve satıcının, serbest bir şekilde karar almasını sağlayabilecek ortamı oluşturan hukuki düzenlemeleri yapmaktır. Elektronik Ticaret Kanununda yer alan düzenlemeler, esasen, söz konusu ortamı elektronik ticarette oluşturmaya yöneliktir. Bununla birlikte serbest piyasa ekonomisi bağlamında Elektronik Ticaret Kanununda düzenlenmesi gereken eksiklikler de bulunmaktadır.

Serbest Piyasa Ekonomisi, Fiyat Mekanizması, Elektronik Ticaret, Sözleşme Özgürlüğü, Devletin Rolü.

In this study, Regulation of Electronic Commerce Code, 6563 Numbered, was examined in the light of free market economy principles. The free market economy is an economic system, which has left to solve the economic problems to market mechanism. In this system, it is essential that inviduals will exchange according to their preferences, which depend on price mechanism. In this context, the elements of the free market economy has been identified as private property, freedom of contract, free enterprise and competition. In this system, the Government duty is to make legal arrengements that make up the ambience in a way that can provide free decisions. The arrangements in the Electronic Commerce Code, essentially, is concerning to creating that ambience in the electronic commerce. However, in the context of a free market economy it is also shortcomings to be held in the Electronic Commerce Code.

Free Market Economy, Price Mechanism, Electronic Commerce, Freedom of Contract, The Role of Government.

GİRİŞ

Temel yapı ve unsurları itibariyle bugün ülkemizde varolan ekonomik sistem, serbest piyasa ekonomisidir. Kanun koyucu, 4054 sayılı Rekabet Korunması Hakkında Kanunun genel gerekçesinde1 bu hususa geniş bir şekilde yer vermiştir. Dolayısıyla devlet, serbest piyasa ekonomisinin gerektirdiği şekilde düzenlemeler yapmalıdır. Bu bağlamda çalışmanın konusu, serbest piyasa ekonomisinin temellerinin belirlenmesi ve bu belirleme ışığında 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun (ETK) değerlendirilmesidir.

Çalışmanın birinci kısmında serbest piyasa ekonomisinin unsurları incelenerek işleyişinin ne şekilde olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Buna göre piyasa nedir, serbest piyasa ekonomisinden ne anlaşılmalıdır, serbest piyasa ekonomisinin temelleri neler olabilir gibi soruların yanıtları aranmıştır. Ayrıca bu ekonomik sistem içerisinde devlete düşen görevlerin neler olabileceği irdelenmiştir.