Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Banka Genel Kredi Sözleşmelerine İlişkin Kefaletle İlgili Bir Yargıtay Kararı Eleştirisi

Ünal SOMUNCUOĞLU

I- Bir davada, banka genel kredi sözleşmesini kefil sıfatıyla imzalayan kefil aleyhine icra takibi yapmış ve kefil icra takibine itiraz ederek, kefillikten istifa ettiğini ve bu istifasını bankaya bildirdiğini ve bankanın bu istifa beyanına karşı hiçbir reaksiyon göstermediğini ve istifanın vuku bulduğu tarihte, kredi borçlusunun bankaya hiçbir borcu bulunmadığını ve fakat istifadan sonra bankanın borçluya kredi verdiğini ve bu kredi dönmeyince kefil aleyhine icra takibi yapıldığını, dolayısıyla kefaletten istifa tarihinden sonra borçluya verilen bir krediden ötürü sorumlu tutulamayacağını ve takibin iptali gerektiğini beyan etmiştir.

Yargıtay 19.HD.2012/9018 E, 2012/14916 K. ve 11.10.2012 tarihli kararında "Davalı kefilin müteselsil kefil olarak imzaladığı süresiz kredi sözleşmesinin 17/3.maddesi uyarınca BK'nın 493. ve 494. maddelerinde kefili tanınan haklardan feragat ettiği anlaşılmaktadır.

II- Kanımca burada doğru olmayan, bidayet mahkemesi kararı değil, somut davada yasaları çok sathi bir biçimde ele alan Yargıtay 19 HD'nin BOZMA kararıdır.