Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Yayıncı Kim Federal Yüksek Mahkeme’nin Bölgesel Sözleşme Kararı’na İlişkin Bir İnceleme

Karl RIESENHUBER

I. OTEL KABUL VE YAYIN

Otel kabul terimi ile burada bir otelin otel odalarını alıcı cihazlarıyla donattığı ve yayın sinyalleri ayarlandıktan sonra bir dağıtıcı tesisat üzerinden odalara yönlendirilen kablolu erişim kurduğu bir süreci tanımlamaktayız. Eserlerin ve radyo dalgalarının yayımının Telif Hakları Kanunu prg. 20 ve 87/1, 1 anlamında bir (aktarma) yayın işlemi olduğu günümüzde herkes tarafından kabul edilmektedir.1 Eser sahibinin kamusal temsil hakkı için, Avrupa Adalet Divanı’nın SGAE Kararı’nda2(ç.n.) belirttiği ve geçtiğimiz günlerde onayladığı üzere, AB hukuku bakımından da Bilgi Toplumunda Telif Hakkına Dair Direktif m. 3/1’le (Bilgi Toplumu Direktifi, Bilgi-Dir)3 bu husus belirlenmiştir.4 Ancak, Direktif’te yayıncı şirkete aktarma yayın hakkı tanınmış olması gerektiği yönünde bir hüküm yer almamaktadır. Direktif m. 3/2, bu konuda yalnızca kamusal erişilebilir kılma hakkını düzenlemektedir. Yayıncı şirketin aktarma hakkı Telif Hakları Kanunu prg. 87/1, 1’e göre Telif Hakları Kanunu prg. 20 anlamında bir yayının varlığını şart koştuğundan dolayı5, Direktif m. 3/1’in hükümleri dolaylı olarak aktarma hakkını da düzenlemektedir.6

Bölgesel Sözleşme Kararı’nda otel kabul olayı söz konusuydu. Temyiz aşamasında, Telif Hakları Kanunu prg. 87/1, 1 anlamında bir iletmenin öne sürülmüş olduğu değil, özellikle bunda yayıncı sıfatıyla kimin sorumlu tutulacağı tartışma konusu oldu. Karara sıra dışı bir olgu dayanak teşkil etti.

II. BÖLGESEL SÖZLEŞME KARARI’NA KONU OLAN SIRA DIŞI OLAY

VG Media, kendisine yayıncı şirket tarafından devredilen hakların kullanımı kapsamında bir otelden yayın sinyallerini kendi odalarına iletmemesini talep etti. Otel ise yayın sinyallerinin ayarlanması işini üçüncü bir kişiye, Tele Columbus Ltd. Şti.’ne (Tele Columbus) bırakmıştı. Yüksek Mahkeme Kurulu, temyiz kararında, kablo ağı işletmecisi olarak yalnızca Tele Columbus’un hangi radyo dalgalarını veya programları otelin dağıtım ağına yerleştirileceği konusunda karar vereceği hususunda otelin Tele Columbus ile anlaşmış olduğundan ve otelin de program seçiminde hiçbir yetkisi olmadığından hareket etmişti7.