Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Telekomünikasyon Yoluyla Gerçekleştirilen İletişimin, Önleme (İstihbari) Amaçlı Olarak Denetlenmesinin Amaç, Kapsam ve Sınırları

Mehmet TAŞTAN

ÖZET:

Çalışmayla 03.07.2005 tarihli ve 5397 sayılı Kanunla değiştirilen 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanununun ek 7. maddesi, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun ek 5. maddesi ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununun 6. maddesi ile yürürlüğe giren istihbari nitelikte ve önleme amaçlı olarak iletişimin denetlenmesi tedbirinin amaç, kapsam ve uygulama şekli ile sınırları inceleme konusu yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Telekomünikasyon, iletişim, iletişimin denetlenmesi, iletişimin tespiti, iletişimin dinlenmesi ve kayda alınması, gecikmesinde sakınca bulunan hal, sinyal bilgisi, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi, teknik araçlarla izleme, veri taşıyıcısı, istihbarat.

A. Giriş

Haberleşme özgürlüğü nü düzenleyen Anayasa’nın 22. maddesine göre, kural olarak herkes haberleşme özgürlüğüne sahiptir ve haberleşmenin gizliliği esastır. Ancak, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının haklarının ve özgürlüklerinin korunması nedenlerine dayalı olarak hâkim kararıyla bu gizlilik kuralı geçici olarak askıya alınabilir. Yine Anayasamızın 20. maddesi ile de özel hayatın gizliliği güvence altına alınmış olup 22. maddede belirtilen istisnai durumlarda sınırlandırılabileceği ifade edilmiştir.

Türkiye’nin taraf olduğu ve Anayasanın 90. maddesi gereği onaylamakla iç hukuk mevzuatına dahil ettiği Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması Sözleşmesi’nin 8. maddesinde de herkesin haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahip olduğu kurala bağlanmış olup, bu özgürlüğünü ulusal güvenlik, kamu emniyeti, ülkenin ekonomik refahı, dirliğinin ve düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın ya da başkalarının haklarının ve özgürlüklerinin korunması için, demokratik bir toplumda gerekli olan ölçüde ve yasayla öngörülmüş olmak koşuluyla sınırlandırılabileceği belirtilmiştir.