Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Resim Üzerinde Hak: Ünlü Birinin Fotoğrafı ve Tesadüfen Bikinili Bir Bayanın Bu Resimde Görünmesi

Gülsün Ayhan AYGÖRMEZ UĞURLUBAY

Olay 1

Karlsruhe Yüksek Eyalet Mahkemesi (6 U 55/13 numaralı dosya) kararında, ünlü biri ile birlikte tesadüfen bikinili bir bayanın da çekildiği bir fotoğrafın basın yoluyla yayınlanmasının hukuki olup olmadığı hususu ile ilgilenmiştir.

BILD’in bir basımının “Spor” bölümünde, ünlü bir futbolcunun yağmalandığı haberi verilmiştir. “A, Ballermann’da soyuldu” başlığının altında şu metin yer almaktadır: “Güneş, kumsal, plaj hırsızı. Dün… hafif cömert giysili bir bayan ile yıldız A’yı Ballermann’da gördük… O artık bir suç mağduru…” Haber her şeyden önce futbol yıldızının kamuya açık bir plajda bir çöp bidonu önünde görüntülendiği bir fotoğraf ile takdim edilmiştir. Arka planda resmin sağ kısmında, eflatun renkli bikinisi ile şezlong üstünde yatan bir bayan görülmektedir. Davacı bayan, tesadüfen resimde yer almıştır.

Bu bayan – davacıBILD Gazetesi’nin yayımcısından resmi bir daha yayınlamamasını ve kendisine uygun bir tazminat ödemesini talep etmiştir. Karlsruhe ilk derece mahkemesi davayı reddetmiştir. Bu karara karşı davacının, Karlsruhe Yüksek Eyalet Mahkemesi’nin basın özgürlüğü ile ilgili yargılamalarda yetkili olan 6. Hukuk Dairesi nezdindeki istinaf başvurusu kısmen kabul edilmiştir. Zira Daire tazminatı ve bu bağlamda davayı reddetmiştir.