Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

5510 Sayılı Kanuna Göre Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Düzenlenmesi

Cumhur Sinan ÖZDEMİR

ÖZET:

Bu Çalışmada 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Kapsamında aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesi hususu sosyal sigorta işlemleri yönetmeliği de ele alınarak ayrıntılı olarak incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Düzenlenmesi, Sigortalı, İşveren, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sosyal Güvenlik Sicil Numarası, Prim Ödeme.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun; 86. maddesi “Prim Belgeleri ve İşyeri Kayıtları”, 91. maddesi “Afet Durumunda Belgelerin Verilme Süresi ve Primlerin Ertelenmesi”, 100. maddesi “Bilgi ve Belge İsteme Hakkı, Bilgi ve Belgelerin Kuruma Verilme Usulü” başlığı altında aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesine ve verilmesine, 88. maddesi ise “Primlerin Ödenmesi ” başlığı altında primlerin ödenmesine ilişkin hükümleri düzenlemiştir.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 109. maddesi “Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Düzenlenmesi Verilmesi ve Saklanması”, 110. maddesi “Belgenin Sonradan Verilmesi” başlığı adı altında aylık prim ve hizmet belgelerinin düzenlenmesine ve verilmesine, 115. maddesi “Sigorta Primlerinin Ödenme Süresi ve Erken Ödeme”, 116. maddesi “Afet Durumunda Belgelerin Verilme Süresi ve Primlerin Ertelenmesi” başlığı altında primlerin ödenmesine ilişkin hükümleri düzenlemiştir.