Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Anonim Şirket Olarak Bankaların Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri ile Hâkim Ortakların Sorumluluklarının Ağırlaştırılmasına Etki Eden Faktörler

Ahmet KIRTEPE

ÖZET:

Anonim şirket şeklinde kurulan bankalar, bankacılık faaliyeti yapma yetkisi bulunmayan diğer anonim şirketlere göre, kanunkoyucu tarafından özel yasalarla ayrıcalıklı bir konuma kavuşturularak imtiyazlar tanınmıştır. Ekonominin sağlıklı ve düzenli işlemesi için bankalara tanınan bu ayrıcalıklı konumun amaç dışı kullanımını önlemek ve nimet külfet dengesini sağlamak amacıyla, banka yönetim kurulu, denetim kurulu üyeleri ile hâkim ortakların hukuki sorumlulukları da diğer anonim şirketlerinkine göre ağırlaştırılmıştır. Bu çalışmamızda bankaların yöneticileri ile hakim ortakların hukuki sorumluluklarının ağırlaştırılmasına etki eden faktörleri genel olarak incelemeye çalışacağız.

Anahtar Kelimeler: Banka, Hukuki Sorumluluk, Şahsi Sorumluluk, Sorumluluğun Ağırlaştırılması, Muteber Kurum, Mevduat Güvencesi.

Giriş

Günümüz dünyasında ekonominin toplum ve devlet hayatında tartışılmaz bir konuma sahip olduğu açıktır. Anonim şirketler ve özellikle anonim şirket şeklinde kurulması zorunlu olan bankalar, ülkemiz ekonomisi ve diğer gelişen ülke ekonomileri açısından oldukça önemli kuruluşlardır. Anonim şirketler bu önemleri nedeniyle, diğer ticari şirketlere göre ilgili yasalarda özel düzenlemelere tabi tutulmuş, yasakoyucu tarafından da farklı düzenlemeler yoluyla toplum ve ekonomi için önemleri vurgulanmıştır.

Her ne kadar bankalara, anonim şirket şeklinde kurulma zorunluluğu getirilmiş ise de, bankaların faaliyet alanlarının ekonomi için taşıdığı risk nedeniyle anonim şirketler arasında da bu kuruluşlar için ayrı yasal düzenlemeler yapılmıştır.