Arama yapmak için lütfen yukarıdaki kutulardan birine aramak istediğiniz terimi girin.

Almanya’da “organ Bağışı Skandalı” - veya 
“bağışlanan Bir Organın Dağıtımı Listesinde 
manipülasyon Yapılması Suretiyle Bir Organ Nakli
 Tıp Mensubu’nun Cezalandırılabilirliği”

Helena BEBERT

1. Genel Olarak

2012 yılının ortasında kamuoyunun gündemine gelen organ skandalında, hastaları bekleme listesinden üst sıralara çekmek ve böylece bağışlanan organların Eurotransplant1 aracılığıyla tahsisinde dağıtım ayrıcalığı yaratmak için birçok Alman nakil merkezinin hasta dosyalarında sahtecilik yapılmış olduğu belirtilmiştir. Bunun yanında, ilgili nakil merkezlerinin yönetimi, hastaların izlenen diyaliz yükümlülükleri ve başkasına ait kan değerlerinin kaydedilmesi aracılığıyla önemli manipülasyonların yapılmış olduğu suçlamasında bulunulmuştur.

Doktorlar farklı saiklerle hareket etmişlerdir; bir taraftan olayların bir kısmında doktorun kendi hastasına bir yarar sağlaması, diğer taraftan icra edilen nakillerin sayısının arttığı görülen doktorların itibarı söz konusu olmuştur. Birkaç olayda, nakillere ilişkin olarak öngörülen asgari sayının tutturulmak zorunda oluşu da başka bir nedendi. Bunlara ilave olarak, ekonomik bakış açıları da bir rol oynamıştı. Yani, örneğin hızlı biçimde organ temini için para ödenmesi veya hastanelerin ilave ödemeleri aracılığıyla nakillerin pahalılığı motive edilmişti.

Göttingen Kiliniği’nin baş nakil cerrahı hakkında Göttingen Sulh Ceza Mahkemesinde dava açıldığı ve diğer dört tıp mensubu hakkında ise soruşturma yürütülmektedir.